Aktuális

Ingyen akart dolgoztatni a milliárdos írónő

Mégis a nap hőse lett az HBO Csajok című sorozatának rendezője és főszereplője, miután belátta, hogy tévedett.

Sokállomásos országjáró körútra indul az Egyesült Államokban Lena Dunham, aki a húszéves brooklyni fiatalok életéről szóló sorozattal, a Csajokkal futott be. Nemcsak főszereplőként, de rendezőként, íróként, producerként is, olyannyira, hogy 8 Emmy-díjra jelölték, és két Golden Globe-ot nyert. Ez egy ilyen férfias szakmában kivételesen szép teljesítmény, például ő az első nő az amerikai vígjátéksorozatok történelmében, aki az Amerikai Rendezők Céhétől ilyesmiért rendezői díjat kapott. És még csak 28 éves.

Lena Dunham az új könyvével, amin a címe:
Lena Dunham az új könyvével, aminek a címe: Én nem vagyok olyan lány

Most úgy tűnik, Lena Dunham másoknak is meg akarta adni az esélyt a kitörésre: pályázatot hirdetett a weboldalán zenészeknek, komikusoknak, táncosoknak és egyéb előadóknak, de nem azért, hogy a menő sorozatában szerepelhessenek. Ehelyett a legújabb könyvének 11 állomásos felolvasóestjén akarta őket szerepeltetni, és mindezt teljesen ingyen.

A Gawker foglalta össze nagyon szemléletesen, hogy mi is ezzel a probléma:

Lena Dunham éves keresete a Forbes szerint: 1,4 milliárd forint
Az előleg, amit Lena Dunham a könyvére kapott: 880 millió forint

Ennyi jegyet adtak el Lena Dunham felolvasókörútjára: 8000

Ennyibe került egy jegy: 9000 forint

A bevétel, ami a jegyekből befolyt: 72 millió forint
A bevétel ekkora százalékát szánták arra, hogy a felolvasóturnén fellépő előadókat kifizessék: 0%

Ennyi percet kell Lena Dunhamnek írással töltenie, hogy megkeresse pénzt, amit a felolvasóestjein fellépő emberek a munkájukért kapnak: 0

Persze lehet mondani, hogy örüljenek, hogy lehetőséghez jutottak, és hogy úgyis szeretik, amit csinálnak, miért is kérnének még érte pénzt. Jelentkezett is az egyik stand-upos, Caroline Basset, hogy ő boldog, hogy ebben egyáltalán részt vehet, köszöni szépen, de nem érzi magát kihasználva. A számlákat viszont ugyanúgy fizetniük kell az előadóknak is, mint a pincéreknek és a tanárnőknek, és nem mindenki engedheti meg magának az ingyenmunka luxusát. Ezért a hasonló kezdeményezések a kevésbé tehetőseket diszkriminálják.



Lena Dunham gyorsan belátta, hogy valamiről megfeledkezett, és ezt írta ki a Twitterére:



Művész vagyok, akit művészek neveltek fel, ezért nagyon jól tudom, mennyire fontos, hogy az alkotók munkáját anyagilag is elismerjék. Az észrevételek jogosak, gondoskodtam róla, hogy minden fellépő megkapja a tisztességes fizetséget az idejéért, a munkájáért és a tehetségéért.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top