Aktuális

Fesztiválkonferencia a függésekről

Tudsz-e élni villanyáram nélkül? Tudsz-e élni tabletták nélkül? Tudsz-e élni társak nélkül? A civilizáció egyre bonyolultabb kínálati rendszerében mind több a függés.
Fesztiválkonferencia a függésekről

Élőlények, közösségek, államok, természeti és gazdasági rendszerek függenek egymástól, és minél bonyolultabb a rendszer, annál hajlamosabb az egyensúlyvesztésre, diszharmóniára, összeomlásra. A függésekről szól a 7. Fenntarthatósági Nap szeptember 27-én, a Millenárison.

Volt idő, amikor a közeli erdőből magunk vágtuk a tüzelőt, ehelyett berendezkedtünk egy függő, de gombnyomásnyi melegre. Volt idő, amikor a konyhakertig mentünk főznivalóért, ehelyett a föld túloldalán konzervált élelmiszert rendeljük házhoz. Volt idő, hogy a közösségek megosztották egymás között a tartós használati eszközöket. Ma mindenkinek mindenből kell. Minimum kettő, akár hitelek árán is. A magunk által felépített rendszerbe kényelmesen belesimulva rendezkedtünk be függések garmadájára. Egy-egy függőségi viszony a mostban kényelem, a mostban biztonság, a mostban nyereség, hosszú távon azonban diszkomfort, védtelenség, kiszolgáltatottság. Hogyan születik meg mégis ez a viszony, mi táplálja, tartja életben, és van-e kiút? Egyáltalán, keressük-e a kiutat?

Energiapolitikus és bankár, szociológus és író, komédiás és pszichológus, toxikológus és filmrendező – mindannyian ezt feszegetik egy napon át, ugyanazon a színpadon, ki ki a maga területén, tudásával, gondolataival, humorával. Lehet majd hallgatni, és lehet kérdezni, de anonim üzenni is. Pont mint egy konferencián. Lesz mit nézni, és lesz mit megérinteni. Lehet félhomályban egyedül figyelni, és lehet új barátságokat kötni. Hétköznapi kérdésekkel kiállítókat bombázni és megkóstolni ezt azt. Este pedig lehet majd bulizni is. Pont mint egy fesztiválon. A program visszatekint a múltba, tükörbe néz a jelenben, de leginkább a jövőről, a jövőnkről szól. Az pedig mindannyiunknak érdekes.

A 7. Fenntarthatósági Nap főszervezője a Telekom, kommunikációs partnere a Fenntarthatósági Médiaklub.

További információk: www.fenntarthatonap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top