Aktuális

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a börtönbüntetésre ítélt orvosért

Több mint két éve ítélték el azt a nőgyógyászt, aki illegálisan, pénzért végzett abortuszokat Várpalotán. A helyiek viszont aláírásgyűjtésbe kezdtek, és a köztársasági elnökhöz fordulnának kegyelemért.

Nem faggatott

Emlékeztek még arra a nőgyógyászra, aki illegálisan, pénzért végzett abortuszokat Várpalotán? Missoundou Bertin Blaise nőgyógyász az idén júniusi másodfokú ítélet szerint három és fél év letöltendő büntetést kapott, ezen kívül négy évre a közügyektől és minden orvosi tevékenységtől eltiltották.

Az orvos 2006 decembere és 2011 májusa között közel száz, abortuszra váró nőnek segített. Nálunk viszont a magzati élet védelméről szóló törvény úgy rendelkezik, hogy előbb kötelező két alkalommal felkeresni a védőnőt, és a várandós csak ezután kérheti az orvosi beavatkozást. Blaise doktornál pedig erre az egyesek érzései szerint megalázó vagy épp feleslegesnek tartott procedúrára nem volt szükség, ő pedig nem próbált az amúgy felnőtt és felelősségteljes nők “lelkiismeretére” hatni oly módon, hogy például megpróbálta volna őket lebeszélni elhatározásukról. Pénzt kért vagy pénzt ajánlottak fel neki, ő pedig elhajtotta a magzatokat.

Az orvost egyébként, aki a helyi kórházban dolgozott, a páciensei szerették, tisztelték. Olyannyira, hogy most lakossági kezdeményezésre aláírásgyűjtésbe kezdett egy baráti csoport Várpalotán. Ha ezer aláírás összegyűlik, a köztársasági elnökhöz fordulnak majd kegyelemért, hogy függessze fel a büntetést.

Emberséges volt

Az abortusz kényes kérdés, a törvény rendelése szerint négy esetben van lehetőség rá:

a) ha azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja;
b) a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved;
c) a terhesség bűncselekmény következménye;
d) az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén.

A legutolsó pontot “nem szokás” firtatni: önbevalláson alapul. Viszont ebben az esetben is két alkalommal védőnőhöz kell menni, aki jó esetben rögtön tudomásul veszi a nő döntését, és másodszorra jóváhagyja azt. Ezzel a papírral kell aztán felkeresni az orvost, ám sokszor az is gond, hogy oda nem kapnak a nők időben időpontot. Persze nem akarjuk azt sugallni, hogy az illegális magzatelhajtás – még ha azt orvos is végzi – lenne a megfelelő megoldás, mindenesetre ez az eset is rávilágít arra, hogy törvénnyel nem lehet ezt a kérdést megnyugtatóan rendezni.

Eddig hatszáz aláírás gyűlt össze doktor Blaise szabadon bocsátásáért, de a helyiek bíznak abban, hogy szeptember végéig a maradék négyszáz is összejön. Azt pontosan nem tudni, hogy kik a kezdeményezők, de Várpalotán három helyen lehet szignózni. Az egyik egy virágbolt, amelynek tulajdonosa azt mondta nekünk: személyes barátjuk az orvos, és nagyon erősnek érzik a büntetést. “Ebből azért lett ügy, mert kiderült” – mondja, és hozzáteszi: szerinte ez számos kórházban előfordul. “Ő egy nagyon jó orvos, akivel mindenki meg volt elégedve, emberségesen bánt a páciensekkel, ami nagyon fontos a kiszolgáltatott helyzetben lévő nőknél.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top