Aktuális

Eutanáziában részesül az erőszakoló gyilkos

A belga bűnöző inkább meghal, mint hogy egész életét börtönben töltse. Tudja, hogy ha valaha is kiszabadulna, visszaesne.

Az 50 éves Frank van den Bleeken három éve küzd azért, hogy jóváhagyják eutanáziakérelmét. A nyolcvanas években nemi erőszakért és gyilkosságért elítélt fogoly azzal érvelt, hogy nem tud erőszakos nemi késztetésén uralkodni, veszélyes a társadalomra, és sosem szabadulna ki a börtönből. “Mi értelme van, hogy az idők végezetéig itt üljek és megrohadjak. Akkor inkább az eutanázia.” “Hihetetlen pszichés szenvedésre” hivatkozott, és mielőtt kérelmét jóváhagyták, a bizottság megvizsgált minden lehetséges kezelést. Halála előtt két nappal szállítják át a kórházba, hogy “emberhez méltó” körülmények között búcsúzzon el a családjától.

Kérdés, hogy mégis miért dönthet szabadon a sorsáról az, akit egyszer elítéltek? Mivel Belgiumban 1996 óta nincs halálbüntetés (az utolsó kivégzést 1950-ben hajtották végre), több kérdést is felvet az eset. Van den Bleeken esete óta még 15 elítélt adta be eutanáziakérelmét, és a bizottság szerint ez a szám nőhet. Az eutanáziatörvény megalkotóinak nagyon nem tetszik, hogy a foglyok a büntetés alternatívájaként gondolnak a kegyes halálra, amelyet gyógyíthatatlan betegek miatt engedélyeztek.

Az aktív eutanázia 12 éve kérhető az országban, és évente 1400 ember vet így véget életének – egy új törvény szerint már kiskorúak is kérhetik. Az amúgy is folyamatosan kritizált eljárás olykor igazán heves vitát vált ki: 2013-ban egy siket ikerpár, Marc és Eddy Verbessem kérvényezte az kegyes halált, miután megtudták, hogy egy genetikai rendellenesség miatt hamarosan megvakulnak. A transzszexuális Nathan Verhelst tavaly októberben halt meg azután, hogy számos nemváltoztató műtéte nem sikerült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top