Aktuális

Rasszista támadás magyarok ellen Belfastban?

Betörtek egy magyar párhoz Belfastban. A rendőrség rasszista támadásként kezeli az esetet. Nem ez az első ilyen támadás magyarok ellen Írországban.

Hétfő este betörték egy magyar pár lakásának ablakait Észak-Belfastban – írja a Belfast Telegraph. Bár a támadás időpontjában a magyar pár otthon volt, egyikük sem sérült meg. A ház ablakát azóta bedeszkázták, az ott lakó nő pedig nem mer ajtót nyitni, a lap tudósítójával a levélbedobó nyíláson keresztül beszélt.

A környékbelieket sokkolta az erőszakos eset, mert ritkán fordul elő ilyesmi Belfast érintett városrészében. Nevük elhallgatását kérő környékbeliek azt mondták, hogy elítélik a rasszista indíttatású bűncselekményeket. Egy nő a támadás után maszkos, baseballütős embereket látott elsétálni a helyszínről.

Az észak-ír Demokratikus Uniós Párt helyi képviselője elítélte az esetet. Brian Kingston elmondta: felkereste a sértetteket, akik vele is csak a levélbedobó nyíláson keresztül voltak hajlandók érintkezni. Megtudta, a magyarok egy éve élnek az említett lakásban, de most nem biztosak benne, hogy ott maradhatnak-e. Legalább egy gyerek is él a háztartásban – mondta a politikus. A rendőrség elfogta az eset gyanúsítottjait, egy 50 éves nőt és egy 34 éves férfit. Egy rendőrségi szóvivő közölte: rasszista bűncselekményként kezelik az ügyet.

Nem ez az első eset, hogy magyarokat támadás ér Belfastban. 2009-ben ugyancsak itt törték rá négy magyar nőre a lakásuk ajtaját ír fiatalok. A nőknek szerencsére akkor sem esett bajuk, a támadókat elfogta a rendőrség. Glasgow-ban, 2007-ben viszont megöltek egy magyar buszsofőrt, aki öccsével egy buszmegállóban várakozott. Sípos Istvántól először pénzt vagy cigarettát kértek skót támadói, majd többször megszúrták őket. A buszsofőr belehalt sérüléseibe, öccsén pedig sebészeti beavatkozást kellett végrehajtani. A támadó fiúkat a bűncselekmény után néhány órával elfogták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top