Aktuális

Pistorius bűnös gondatlanságból okozott emberölésben

Oscar Pistorius vétkes gondatlanságból okozott emberölésben – mondta ki pénteken a bíró a dél-afrikai paralimpikon ellen egyebek között barátnője megölésének vádjával indított perben.

Az ítélethirdetés az előző napon kezdődött, és Thokozile Masipa bírónő már akkor elvetette a szándékos emberölés vádját Reeva Steenkamp tavaly februári lelövésével kapcsolatban, mert nem látta azt bizonyítottnak. Mindazonáltal kijelentette: “A vádlott túl gyorsan cselekedett és túlzott erőt használt”.

Az AP amerikai hírügynökség szerint gondatlanságból elkövetett emberölésért általában ötéves börtönbüntetést szabnak ki a Dél-afrikai Köztársaságban, a bíróság azonban különleges körülmények esetén eltérhet ettől, a legenyhébb büntetés lehet felfüggesztett börtönbüntetés, a legsúlyosabb pedig 15 évi szabadságvesztés.

Az akkor 26 éves Pistorius a saját házában lőtte agyon 29 éves barátnőjét. Állítása szerint betörőnek gondolta őt. Az ügyész azzal az indokkal indítványozta, hogy előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és Pistorius dühromában lőtte le a nőt.

A bíró, mielőtt kimondta pénteken a vétkes emberölésről szóló verdiktet, utasította a műlábakkal élő férfit, hogy állva hallgassa ezt meg.

Fotó: MTI/EPA/Independent Newspaper pool/Phil Magakoe
Fotó: MTI/EPA/Independent Newspaper pool/Phil Magakoe

A bíróság ezenkívül felmentette Pistoriust a per két másik vádpontjában. Az egyik, hogy törvényellenesen lőszert tartott az otthonában, a másik pedig, hogy barátnője megölése előtt néhány héttel autójából kilőtt a napfénytetőn keresztül. Bűnösnek találták azonban abban, hogy egy étteremben ülve az asztal alatt elsütötte egyik barátja pisztolyát.

A várható börtönbüntetés időtartamát és az egyéb büntetéseket a bíróság valószínűleg csak három-négy hét múlva fogja kihirdetni. Az ítélet miatt az illetékes ügyészség hangot adott csalódottságának, és elképzelhetőnek mondta, hogy fellebbez ellene.

Pistorius bűnös gondatlanságból okozott emberölésben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top