Aktuális

126 év után azonosították Hasfelmetsző Jacket

DNS-maradványok alapján sikerült.

Hasfelmetsző Jack személyazonosságát 126 évvel a szörnyű gyilkosságok után derítette ki egy amatőr nyomozó, Russel Edwards. A tettes, akinek kilétét az egyik helyszínen talált vállkendőn megőrződött DNS-maradványok árulták el, nem más, mint Aaron Kosminski 23 éves lengyelországi bevándorló. Russel Edwards kutatásairól könyvet írt, amely kedden, szeptember 9-én lát napvilágot a Sidgwick and Jackson Kiadó gondozásában.

6 fő gyanúsított

A Hasfelmetsző Jack (Jack the Ripper) néven elhíresült londoni sorozatgyilkos 1888 őszén öt nőt ölt meg a Whitechapel nyomornegyedben. Kiléte azóta is foglalkoztatja a közvéleményt, karaktere regényekben, versekben, képregényben, dalokban, színházi darabokban, filmeken jelent meg.

A rendőrségnek 6 fő gyanúsítottja volt, de rajtuk kívül a lehetséges tettesek több mint száz személyt számláló listáján olyan hírességek is szerepeltek, mint Albert Viktor walesi herceg, Walter Sickert posztimpresszionista festő, vagy William Gladstone egykor brit miniszterelnök.

Aaron Kosminski (1865-1919), aki családjával az 1880-as évek elején Lengyelországból vándorolt az Egyesült Királyságba, a gyilkosságok idején Whitechapelben élt, alig 200 méternyire attól a helytől, ahol a harmadik áldozat, Elizabeth Stride holttestét megtalálták. A rendőrség be is idézte, de bizonyítékok hiányában kénytelen volt elengedni a férfit. Aaron Kosminski elmegyógyintézetben hunyt el 54 éves korában.

Vállkendő volt a nyom

Russel Edwards üzletember 2007-ben kezdett érdeklődni Hasfelmetsző Jack iránt, miután árverésen megvásárolta a negyedik áldozat, a Catherine Eddowes mellett megtalált vállkendőt. A 46 éves nőt 1888. szeptember 30-án vasárnap hajnalban, nem sokkal a harmadik áldozat, Elizabeth Stride meggyilkolása után ölték meg. A vállkendőt feljebbvalója engedélyével Amos Simpson őrmester vitte el a helyszínről, aki feleségét kívánta megajándékozni a kelmével. Az asszonyt elborzasztotta a gondolat, hogy vérpecsétes ruhaneműt viseljen, így az “ajándék” dobozba került, és nemzedékeken át öröklődött anélkül, hogy kimosták volna. Legutolsó tulajdonosa 2007-ben bocsátotta árverésre.

Russel Edwards Jari Louhelainen molekuláris biológust, a liverpooli John Moores Egyetem docensét kérte fel a vállkendő vizsgálatára. A szakértő, aki történelmi bűnügyek genetikai vizsgálatával szerzett hírnevet, infravörös kamera segítségével a szennyeződésről nemcsak azt állapította meg, hogy vértől származik, hanem azt is bebizonyította, hogy ütőérből ered. Ibolyántúli fényben elemezve a textílián viszont fluoreszkáló foltokat, azaz ondónyomokat fedezett fel.

Új eljárás leplezte le

Jari Louhelainen egy általa kidolgozott új eljárással a vérfoltokból kizárólag anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS 7 apró szegmensét vonta ki, majd összehasonlította ezeket Catherine Eddowers egyenes ági leszármazottjának DNS-vel. A vizsgálat alátámasztotta, hogy a vállkendőn az áldozat vére található.

David Miller andrológus, a Leeds-i Egyetem docense a fluoreszkáló foltokban a húgyvezeték belhámsejtjeit fedezte fel, amelyekből szintén sikerült DNS-t izolálni. Ezt követően családfakutatók segítségével Russel Edwards megtalálta Aaron Kosminski nővérének, Matildának az utódát – az aprólékos genetikai vizsgálatok ebben az esetben is teljes egyezést mutattak.

Kételkednek a kollégák

A vizsgálatok eredményeit a tudományos világban sokan kétkedéssel fogadták, arra mutatva rá, hogy a kutatásokat nem ismertették úgynevezett peer-reviewed, azaz szakmailag lektorált tudományos folyóiratokban. “Nagyon érdekesek a vizsgálatok, ám a vállkendő eredetiségét igazoló kutatásokat és a DNS-egyezéseket aprólékosan be kellene mutatni a szakmai közvéleménynek, ami eddig nem történt meg” – hangsúlyozta Alec Jeffreys professzor, aki 1984-ben fejlesztette ki a genetikai rokonsági fok megállapítására szolgáló “DNS-ujjlenyomat” eljárását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top