Aktuális

Nyugdíjas rendőrkutyáknak keresnek új gazdikat

A police.hu oldalon találtam a hírt, mely szerint nyugdíjazott rendőrkutyákat lehet örökbe fogadni. Felhívtam az illetékeseket, és tényleg kedvet kaptam hazahozni egy "Kántort". Ez mondjuk nehézkes, mert 35 négyzetméteres a lakásom...

“A leggyakoribb és a legszerencsésebb eset, ha a rendőrkutyákat a vezetőik tudják hazavinni a nyugdíjazásuk után. Sokan otthon tartják őket, mások – ahol ez nem megoldható – kutyatelepen. De van, hogy az egykori vezető vagy kiképző nem tudja megtartani a szolgálatból kivont kutyát, ilyenkor jelképes összegért civilek vihetik haza” – mondta megkeresésemre Folk Henrik rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjának osztályvezetője.

Ezeket a kutyákat többnyire házőrzésre, telepőrzésre vagy egyszerűen házi kedvencnek választják az emberek. Ez függ a rendőrkutya múltjától, korától, attól, hogy milyen terepen dolgozott. A kutyáknak nincs meghatározott szolgálati idejük, de jellemzően 10 év körül mennek nyugdíjba. Az is folyamatosan változik, hogy éppen hány kutya vár új gazdára. “Fiatalabb kutyák is felkerülnek az örökbe fogadhatók listájára, hiszen előfordul, hogy egy kutyáról a kiképzés alatt derül ki: nem alkalmas a szolgálatra. Vagy miután felépül egy betegségből, már nem tudja korábbi rendőrségi feladatait ellátni.”

Jelenleg körülbelül 600 kutya teljesít szolgálatot a magyar rendőrségnél. Kiképzésük során dől el, hogy milyen feladatra alkalmasak leginkább. Van köztük egyebek mellett járőr, általános rendőrkutya, kábítószer- vagy robbanószer-kereső, szagazonosító, speciális elfogó és személykereső kutya is.

A nyugdíjazott rendőrkutyákat Dunakeszin lehet megtekinteni, részletek itt!

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top