Aktuális

Sok eső forró napok nélkül: rekordok az idei nyáron

Nem szeretem szidni az időjárást, kissé meddő dolognak tűnik, de azért... nem lehet nem észrevenni, hogy "át lettünk verve": nyár helyett őszt kaptunk idén.

Persze, ahogyan a “hőérzet”, úgy ez az érzés is csalóka egy kicsit, mert PONT mndig akkor esik, amikor mi vagyunk szabadnaposak, és PONT akkor süt hét ágra a nap, amikor az irodában kell ülnünk. Ha ez nem is volt mindig így, csapadékos és meleg volt az idei nyár, de egy “forró nap” sem volt. Igen, ez már tény, legalábbis az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) “nyárértékelő” elemzése szerint (ami alapján a 2014-es nyárnak mi maximum egy 3-as fölét adnánk).
De lássuk a részleteket.

Az idei szezonban “egy augusztus havi csapadékmennyiséggel több hullott, mint a sokévi átlag” – írja az OMSZ. Igaz, hogy “az átlagosnál fél fokkal melegebb volt a nyár, de országos átlagban egy igazán forró napot sem regisztráltak”. A napi maximumhőmérséklet 36,5 fok volt.
Országos átlagban 245,7 milliméter csapadék hullott összesen, ez körülbelül szintén egy augusztus havi mennyiséggel (50 milliméter) haladja meg az 1971-2000-es normál értéket. Vagyis mondhatni, nem volt kevés az eső…

A legtöbb (az országos átlag több mint másfélszerese) Csongrád megyében hullott, a legszárazabb pedig Békés megye volt idén. Kaptunk rendesen felhőszakadásból is, főleg július végén és augusztus elején. Július 30-án az országos napi rekord is megdőlt: Jánossomorján 101,6 milliméternyi csapadék hullott. Budapesten kétszer is megdőlt a fővárosi napi csapadékrekord. Július 22-én 94,5 milliméter, augusztus 6-án pedig 75,6 milliméter lett az új rekordértékek.

Ami a hőmérsékletet illeti, Budapesten dőltek napi rekordok június elején: június 8-án 33,5 fokkal, majd másnap június 9-én 34,2 fokkal születtek új csúcsok. A napi minimumrekord augusztus 18-án Zabaron dőlt meg, ahol a leghidegebb órában mindössze 4,9 fokot mértek. Az elmúlt két évben rendre 40 feletti maximummal zárt a nyár, idén viszont ezt meg sem közelítették a maximumok, a legmagasabb hőmérsékletet (36,5 fokot) június 10-én Budakalászon mérték.

Az OMSZ szakértője szerint a kilencvenes évektől a nyarak jellemzői között a gyakoribb és hosszabb hőhullámok voltak jellemzőek, ezért volt szokatlan az idei nyár. Hozzátette: az évszak rendkívüliségét az adja, hogy csapadékos és meleg is volt egyben, ugyanis a csapadékos nyarakra inkább átlag alatti hőmérséklet jellemző a felhőképződés miatt.

A mérések szerint 2012-ben 13 “forró nap” is volt, 2013-ban pedig 8 (vagyis olyan, amikor a napi maximum-hőmérséklet országos átlagban meghaladja a 35 Celsius-fokot). Az idei nyáron országos átlagban egy ilyen forró nap sem volt, volt viszont 18 hőségnap (amikor a legmagasabb napi hőmérséklet meghaladja a 30 fokot) és két trópusi éjszaka (amikor 20 fok felett volt a napi minimum-hőmérséklet. Az idei nyáron csak egy komolyabb hőhullám alakult ki, június 5. és 13. között.

És hogy ezen a héten milyen idő lesz? Nézd meg az Időkép előrejelzését!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top