Aktuális

Milyen lenne a nők számára ideális iroda?

Hideg fények, rideg terek, éles sarkok, szűk folyosók. Üveg, fém, kő. Itt töltjük napjaink nagy részét. Aki csak egyszer is dolgozott, vagy akárcsak járt irodaépületben, annak ismerős a dolog: elidegenítő helyeken töltünk napi 8-10-12 órát. Ráadásul az egész olyan, mintha férfiakra tervezték volna.

Ha nem is férfiaknak találták ki, valószínűleg ők álmodták meg az irodaépületeket, hiszen az építészek között, főleg a nagy tervezőirodákban világszerte csak nagyítóval találni nőket. A belsőépítészek között jóval kiegyenlítettebb a nemek aránya, de a fő irányvonalakat ez sem nagyon töri meg. A vállalati pihenőszobákban több a babzsákfotel és a csocsóasztal, mint a fényterápiás helyiség, a gyerekszoba, a csobogó vagy a növényekkel teleültetett (téli)kert.

Nem csoda, ha sokan egyáltalán nem érezzük jól magunkat ezekben a terekben. Na de mi az, amin lehetne és érdemes lenne változtatni ahhoz, hogy a nők otthonosabbnak érezzék az irodai környezetet? Egy ausztrál lap szerzője barátai bevonásával összeállított egy igen hosszú listát, most erről válogattunk:

1. Cipős szekrény

Nagyon sok nő visz váltócipőt a munkahelyére, akármilyen évszakról legyen is szó. Teljesen ésszerű javaslat, hogy ezeknek is legyen helyük az irodában.

Forrás: kodmern.com
Forrás: kodmern.com

2. Megfelelő világítás

Aki próbálta már otthon átalakítani a világítást barátságosabbra, melegebb fényt adva a lakásnak, az tudja: ég és föld a különbség. Különösen télen, amikor szinte egész álló nap felkapcsolt villany kell a munkához. Nemcsak a hangulatunkat befolyásolja, de hirtelen kellemesebbnek tartanánk a munkatársainkat is, ha nem karikás szemű, sápadt alakokat látnánk magunk körül.

Forrás: guatacrazynight.com
Forrás: guatacrazynight.com

3. Teázósarok vízforralóval

Ahol van, ott nagy hasznát veszik férfiak és nők egyaránt, különösen ha sokféle ízesítésű tea közül lehet választani. Sokkal jobban veszi ki magát, mint mikor mindenki az asztala fiókjában dugdosott teás dobozokból gazdálkodik.

Milyen lenne a nők számára ideális iroda?

4. Jobb étkezési lehetőségek

Azért az igazi az lenne, ha a büfékben nemcsak szendvics, sütemény és üdítő lenne a választék, hanem gyümölcssaláták, saláták, turmixok is helyet kaphatnának a kínálatban. Na és a menzák? Vagy rossz, vagy drága, vagy mindkettő. Pedig ezek étlapján is szerepelhetne egészséges vagy többféle étrendnek megfelelő menü. Diabetikus, tejmentes, húsmentes, persze ami megvalósítható.

Forrás: kmiller.com
Forrás: kmiller.com

5. Tükrök. Sőt, egész alakos tükrök

Nem rossz, ha pillantást tudsz vetni arra, rendben van-e az öltözéked, nem szalad-e a szem a harisnyádon. Férfiaknak sem árt természetesen.

Milyen lenne a nők számára ideális iroda?

6. Képek a falakon

Nem is kell magyarázni. A terek egyből barátságosabbak egy-két színnel a falon, ha már az épületek falain nem alakíthatunk.

Milyen lenne a nők számára ideális iroda?

7. Zárható szekrény a mosdóban

Lehetne ott tartani tampont, betétet, fogkefét vagy más hasznos dolgokat. Az sem baj, ha a mosdóban rendes fény és pult van ahhoz, hogy a sminkeden is igazítani tudj.
 
Na és férfiak is kellenek, ez már természetes. Egy átfogó európai felmérés is azt mutatja, hogy bármelyik országot is nézzük, bármilyen munkahelyről legyen szó, egyszerűen jobb az emberek közérzete akkor, ha férfiak és nők együtt dolgoznak. Kevesebb a feszültség, kisebb a stressz, egyszerűen jobb a hangulat. 

Forrás: kristilei.com
Forrás: kristilei.com

Érdemes lenne tehát megfontolni, hogy – ha már úgyis ott töltjük fél életünket – barátságosabbá tegyük a munkahelyek berendezését. Szerintünk mindenképp megérné.

Volnának esetleg további ötleteitek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top