Aktuális

Mégis, miért tesztelik a fővárosi lakossági riasztót?

<p>Hétfőn délelőtt 11-kor több fővárosi kerületben megszólaltak a szirénák. Két kérdésünk van:</p> <ul> <li>Mi szükség van erre ennyiszer? (Mert havonta egyszer visszatér!)</li> <li>Tök jó, de mit is csináljunk, ha élesben megy?</li> </ul>

Hétfő délelőtt 11 órakor tartották a budapesti lakossági riasztó-tájékoztató rendszer első szirénapróbáját. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint a tesztre azért van szükség, mert Budapesten van három veszélyes üzem: Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., Richter Gedeon Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt. Ezeknek a környezetében “52 monitoring és 317 riasztó-tájékoztató végpontot” telepítettek, a riasztható lakosok száma megközelíti a 190 ezret. A riasztókat a IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XV., a XVI. és a XIX. kerületben helyezték el, ezeket a szirénákat minden hónap első hétfőjén tesztelik, de októberben, novemberben és decemberben csak “csökkentett üzemidejű” próbát tartanak.

Bár az igazgatóság hangsúlyozta: valós veszélyhelyzetben a szirénarendszeren sugárzott szövegben nem szerepel a “Figyelem, ez próba” figyelmeztetés, ez még nem ad választ az egyik kérdésünkre. Mégis mit csináljunk az után, hogy meghalljuk a szirénát? Veszélyes üzemekről van szó, vagyis olyan anyag kerülhet a levegőbe egy esetleges riasztás előtt, hogy jobb, ha ki sem tesszük a lábunkat az utcára. Vagy kapcsoljuk le a gázt a pörkölt alatt, és rohanjuk valami “búvóhelyre”? Egyáltalán hol van olyan? Azt tudjuk, hogy a metróalagútba lehet rohanni, de… csak ha megtámadnak a zombik? Szóval van egy jelzés, és…? Várjuk az SMS-t? Információnk szerint, ha élesben szól a riasztó, akkor minden hangszóróból ugyanazt a szöveget fogjuk hallani, vagyis ez alapján tudjuk meg mit kell csinálni. Lehúzni a redőnyt és bezárni az ablakot vagy rohanni biztonságos helyre. De továbbra sem tudjuk, az hol van.

És el is jutottunk a  második kérdéshez: mennyi annak az esélye, hogy egy ilyen katasztrófa történjen? Úgy értesültünk, hogy a rendszeres tesztelésre mostantól minden hónap első hétfőjén számíthatunk, kivéve, ha ez ünnepnapra esik, de mikor történt utoljára Budapesten hasonló, veszélyes katasztrófa? A teszt oka egyébként, hogy tutira működjön minden, de nem paráztatás ez egy kicsit? Arról nem is beszélve, hogy a hírt olvasva először nem egy vegyi katasztrófára, sokkal inkább egy légitámadásra gondoltunk…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top