Aktuális

Búcsúzz el a pénzedtől! – Ilyen lesz az új tízezres

Megújítja a bankjegysorozatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB); először a tízezer forintos bankjegyek változnak, és egyelőre csak egy kicsit.

Valójában csak egy darab papír, mégis mennyi mindent jelent, mi minden fűződik hozzá, és mennyi mindenre képesek érte az emberek!

Nos, amihez ennyi szállal kötődünk (mi tagadás, akár érzelmiekkel is), attól most búcsút vehetünk – na jó, csak abban a formájában, ahogyan eddig ismertük. Mint ahogy egy ideje tudni lehet, megújulnak ugyanis a magyar papírpénzek, a tízezer forintos formálisan már szeptember 2-án, valójában kézbe venni csak december táján tudjuk majd.  

Óriási változásra egyelőre ne számítsunk: az új tízezresen például továbbra is Szent István király látható majd, a hátoldalán marad az esztergomi látkép, de a főbb motívumok és az “értékjelzés” érdes felületűek, jól tapinthatók lesznek.

Mi a 10 különbség a két kép között?
Mi a 10 különbség a két kép között?

A többiek is változnak, csak szép lassan: az MNB bejelentette, hogy 2014 és 2018 között  megújítja az egész bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki, állítólag ezeket az automaták is egyszerűbben és gyorsabban tudják majd kezelni. De így lesznek ezzel a hírek szerint azok is, akik rosszul vagy egyáltalán nem látnak: mint elhangzott, a végleges formát a vakok és gyengénlátók szövetségével konzultálva alakították ki. Segítség lesz az is, hogy a címletek színükben a korábbinál jobban különböznek majd.

Akit viszont ez az egész hidegen hagy, mert csak arra vár, hogy mikor lesz már euró, az is kapott némi információt az MNB alelnökétől: az euró bevezetésére nincs céldátum, ha a kormány majd eldönti, hogy mikor kívánja az ország az eurót bevezetni, akkor “a készpénzlogisztikai szakemberek” megtervezik a forgalomba hozatal teendőit.

És hát nem meglepő, a pénz is pénzbe kerül: a bankjegycsere teljes költsége 15-20 milliárd forintra tehető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top