Aktuális

Ebolacsomag? Hogy micsoda?

Bár felröppent a hír, hogy létezik egy titkos akcióterve a kormánynak, amiben a kórházakat az ebolacsomag beszerzésére kötelezik, úgy tűnik, ez nem igaz. Az intézményekben gumikesztyűre van szükség, és a László kórház amúgy is felkészült.

Az ÁNTSZ nem olyan régen összeállított egy útmutatót a felsőoktatási intézményeknek arról, hogy mi a teendő, ha Nyugat-Afrikából érkező diákok jönnek hozzánk. Nagyjából azt mondták, hogy a tünetmentes diákok elkülönítése teljesen indokolatlan, de aki a teljes útmutatóra kíváncsi, itt elolvashatja.

Szerdán a Népszabadság írta meg, hogy a kormányhivatalok egy úgynevezett ebolacsomag beszerzésére kötelezték a kórházakat: a sürgősségi és fertőző osztályoknak speciális vízhatlan orvosi köpenyt, vízlepergető gumicsizmát, cipővédőt, szem- és arcvédő maszkot, sebészi maszkot, fertőtlenítőszereket kell összekészíteniük. A mentőknek is rendelkezniük kell ilyenekkel. Mint kiderítettük, maga az ÁNTSZ sem tud arról, hogy létezne ilyen csomag, azaz ők nem köteleztek semmiféle eszköz beszerzésére semmilyen kórházat.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház orvosigazgatója azt mondja, nagyjából két hete kapták meg a pontos leírást arról, hogyan kell eljárniuk abban az esetben, ha ebolagyanús beteg kerülne hozzájuk. A megfelelő védőöltözék viszont már így is rendelkezésre áll, hiszen az intézményben sokszor látnak el hepatitis C-vel fertőzött vagy HIV-beteg embereket is. “Egyébként, ha a gyanú felmerül, a Szent László Kórházba kell irányítani a beteget” – mondta Szokoly Miklós.

Az Egyesített Szent László és Szent István kórházból azt a választ kaptuk írásban, hogy “az ebola vírus okozta megbetegedéssel kapcsolatban az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet feladata a klinikai és járványügyi szempontból valószínűsíthető betegek kivizsgálása, kezelése, megfigyelése, amely feladatra intézményünk felkészült” – írta Müller Péter orvosigazgató.

A kórház infektológus főorvosa, Szlávik János nemrég azt nyilatkozta az ATV-nek: meg lehetne fékezni az ebolajárványt, ha izolálnák a betegeket, és karanténba helyeznék a fertőzésgyanús eseteket. Szerinte Afrikában azért is terjed könnyen a fertőzés, mert az orvosok és az ápolók alapvető védőfelszerelés nélkül kezelik a betegeket, éppen ezért halt már meg több mint 100 egészségügyi dolgozó. A szakember hangsúlyozta: ez nem influenza, nem terjed tüsszentéssel a vírus, de védőfelszerelés nélkül könnyen megy. Az is súlyosbítja a helyzetet, hogy Afrikában a temetéseken a halottakat csókolgatják, ölelgetik, akkor is, ha véresek, ez pedig a fertőzés melegágya.

Itthon a trópusi betegségekben szenvedőket a Szent László Kórházban kezelik. Itt van elkülönítő szoba, és olyan labor is rendelkezésre áll, ahol 24 óra alatt ki lehet mutatni a vírust. Ennél nagyobb óvintézkedésre egyelőre nincsen szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top