Aktuális

Időjárás: nem jók a tűzijáték esélyei

A várható heves zivatarok, illetve a felhőszakadás veszélye miatt tizennégy megyére és a fővárosra adott ki elsőfokú figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára.

Nem sokan maradnak ki a nagy zuhéból az országban: felhőszakadás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint a fővárosban lépett érvénybe elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre a várható heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Így ezeken a területeken olyan heves zivatarok lehetnek, amelyeket kárt okozó szél, illetve jégeső kísérhet. Hát ami az esti tűzijátékokat illeti, nem túl biztató a helyzet…

Délután és este a főváros tágabb környezetében, az Északi-középhegység vidékén és az észak-alföldi régióban valószínű elszórtan zivatar. Ezekhez kísérőjelenségként leginkább felhőszakadás társulhat, de egy-egy helyen – elsősorban a Tiszántúl északi harmadán – átmenetileg viharos (70-80 kilométer/óránál meghaladó) szél és jégeső is előfordulhat.

Az Alföldön és a Dél-Dunántúlon élők szerencsésebbek: ott akár hosszabb időre is kisüthet a nap, másutt általában maradnak a felhők. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 30 Celsius-fok között alakul, északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé csökken a hőmérséklet. Ha mégis kimozdultok, vigyetek kardigánt, kiskabátot!
Mivel ezek az időjárási események inkább helyi jellegűek, “rendszerbe fejlődött, nagy területet (egész megyéket, országrészeket) érintő viharok” nem valószínűek, meglehetősen bizonytalanul képesek előrejelezni a meteorológusok.

Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalát felügyelő helyettes államtitkár keddi sajtótájékoztatóján közölte, a szervezők biztonsági szempontból is minden eshetőségre felkészültek, a biztosítási tervek kész vannak. Szükség esetén a tűzijátékot bármikor leállíthatják.

További információkat találhatsz az Időkép oldalon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top