Aktuális

Ki a felelős egy vízibiciklizés közben történt halálesetért?

Szörnyű, hogy meghal egy úszni nem tudó férfi a Balatonnál, amikor a vízibiciklizés közben vízbe ugró, úszni nem tudó gyermekét próbálja kimenteni a mély vízből. Hogyan lehetett volna megelőzni a tragédiát?

Be sem mehettek volna?

Az esetről annyit lehet tudni, hogy a férfi nem egyedül, hanem egy másik felnőttel volt a biciklin, a vízbe esett, úszni nem tudó gyereket utóbbi húzta végül ki a szárazra, és bár az apát is azonnal kiemelték a vízből, és megkezdték az újraélesztését, sajnos nem sikerült megmenteni az életét. Igaz, még csak nem is kell mély vízbe menni ahhoz, hogy tragédiák történjenek.

“Ha nem tud úszni, miért megy vízibiciklizni?” – teszi fel a kérdést Ádám, az egyik kölcsönző munkatársa a tóparton. Még véletlenül sem szeretnénk az áldozatot hibáztatni, hiszen egyrészt nem ismerjük részletesen a körülményeket, másrészt nem is volna etikus, de a hasonló esetek elkerülése miatt fontos tudni, vajon felelőtlenség-e úgy vízbe merészkedni egy járművön, hogy sem a felnőtt, sem a gyerek nem tud úszni? Esetleg elég annyi óvintézkedés, hogy a család a sekély részen marad, ahol még a gyerek lába is leér? Vagy okosabb ki sem bérelni a járgányt? Olykor ugyanis elég egy rossz mozdulat.

Mellény: nem kötelező, de kérhető

Dávid, egy másik kölcsönzős a zamárdi szabad strandon már azt mondja – és mutatja is közben a táblát –: aki tőlük kölcsönöz, egy beleegyező nyilatkozatot is aláír, amiben többek között arról nyilatkozik, hogy tud úszni. Persze azt már ő is hozzáteszi, hogy ezt ellenőrizni senki sem tudja, viszont mivel csak 18 évnél idősebb ember viheti ki a biciklit, felelősségének teljes tudatában mondja rá az igent. És mi van a mentőmellénnyel? – kérdezem. Dávid azt mondja, az nem kötelező, de mindenkinek, aki kér, tudnak adni.

Persze miért is nem kötelező? Talán ez is baj…

A vízben található egy piros bója – mutatja Dávid. Amikor valaki kölcsönöz, a szabályokkal együtt azt is megmutatják neki, azon kívül ugyanis nem szabad menni. De a kölcsönzős azt is hozzáteszi: a szabályok strandonként eltérhetnek, nem mindenhol íratnak alá például beleegyező nyilatkozatot.

Ki a felelős egy vízibiciklizés közben történt halálesetért?

Gumimatrac = vízibicikli?

A vízibiciklire, játékcsónakra, gumimatracra és egyéb felfújható dolgokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mert valamennyi “fürdőzésnek” minősül. Így ezekre érvényes, hogy a Balaton somogyi szakaszán a parttól egy kilométerre, a Veszprém és Zala megyéhez tartozó területeken pedig a parttól ötszáz méterre lehet az eszközökkel bemenni. Hat éven aluli, illetve 12 éven aluli, de úszni nem tudó gyerek pedig csak szülő/felnőtt közvetlen felügyelete mellett teheti ezt.

Nem túl szerencsés, hogy a szabályok egy kategóriába sorolják a vízibiciklit a gumimatraccal, és bár nagy valószínűséggel senki nem megy matraccal 500 méterre a parttól, a biciklivel biztonságban érezhetjük magunkat, akár könnyelműbbek lehetünk, így a veszély is nagyobb. Bár felmérésünk messze nem reprezentatív, a megkérdezett kölcsönzősök mindegyike azt mondta: kötelezővé tennék a mentőmellény használatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top