Aktuális

Mennyire intelligensek a Sziget-fesztiválozók?

Veszélyes hely a Sziget fesztivál: még az intelligenciánkról is kiderülhet ez-az, ha nem vigyázunk.

Csak óvatosan az alkohollal a Szigeten: maradjon meg minél több agysejtünk, mire elérünk a Civil Sziget részre, a Mensa HungarIQa Egyesület sátráig. Ha annyira okosak vagyunk, hogy az emberek két százalékára jellemző az intelligenciahányadosunk, akkor akár tagok is lehetünk a nemzetközi szervezet magyar szekciójában, de egyébként is érdekes beszélgetni az “igazoltan okosokkal”.
Tesztírás ugyan ott a helyszínen nem lesz, mivel ilyen körülmények között nemigen születhetne korrekt eredmény, azért logikai játékokban, szabadulójátékokban kipróbálhatjuk magunkat.
“A Sziget-látogatók intelligenciája feltételezhetően átlagos, hiszen véletlenszerű a minta” – mondja Nagy Lantos Balázs egyesületi tag. “Ám akik az elmúlt években odajöttek hozzánk, általában jobb eredményt mutattak az átlagnál, valószínűleg azért, mert a magasabb intelligenciaszinttel bírókat eleve jobban érdekli ez a téma.”

A Mensa nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában. Ma több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa.

A tipikus kérdések, amivel keresik őket: Mi mindennel függ össze az IQ? Ha “magas az IQ-m”, akkor jobb állásra, átlagkeresetre számíthatok? Nos, igen, ez így van, de ami meglepő: bizonyítottan hosszabb életű is lesz az, aki okosabb (nemcsak azért, mert elkerüli az “ostoba baleseteket”, de nyilván jobb problémamegoldásban is).

Nők, férfiak, fehérek, feketék

A fiatalok mindig kíváncsiak a férfiak és nők, illetve a különböző nemzetek szülöttei közti különbségekre valamint arra, hogy az észbeli képesség mennyire öröklődik. (Férfiak és nők eredményátlaga egyébként megegyezik azzal a sajátossággal, hogy a nők többen “hozzák az átlagot”, míg férfiak körében mind a zsenialitás, mind a gyengeelméjűség gyakoribb.)

Mennyire intelligensek a Sziget-fesztiválozók?

Bár abban szinte minden tudós egyetért, hogy a különböző emberi fajok között eltérés figyelhető meg az intelligencia terén, abban már eltérnek a vélemények, hogy ez a géneknek vagy a környezeti hatásoknak köszönhető (a leggyakoribb állítás szerint egyébként a kelet-ázsiaiak “vezetnek”.) És hogy a jó képességek öröklődnek-e? Ezzel kapcsolatban sincs egyetértés a kutatók között. Vannak, akik azt vallják, hogy elsősorban a környezet számít, mások szerint az öröklődés. Egy biztos, a magas IQ önmagában keveset ér, hogy igazán ki tudjuk használni, ahhoz elengedhetetlen a szerzett tudás, vagyis a tanulás és az ehhez szükséges szorgalom.

Könyvből nem lehet

Sokan viszont azzal sincsenek tisztában, hogy az IQ-nak semmi köze a szerzett tudáshoz, vagyis ahhoz, amit az iskolában vagy könyvekből tanulunk. És hogy csak távoli rokonságban áll az EQ-val, vagyis az érzelmi intelligenciával, ami objektív nem mérhető, viszont igen jól manipulálható, épp ezért a pszichopatáknak érdekes módon jellemzően magas az EQ-juk: gyakori, hogy jól értenek a kommunikációhoz.
Ami nagyon érdekes: szó sincs róla, hogy a magasa intelligencia-hányados intelligens viselkedéssel járna együtt (nyilván mindannyian ismerünk ritka okos, ám ritka pofátlan embereket).
“Ebből is látszik, hogy az IQ nem minden” – mondja Nagy Lantos Balázs. “Mi sem mondjuk, hogy a legfontosabb jellemzőnk, csupán azt, hogy egyike a fontos jellemzőknek, amelyek közül talán ez a legjobban mérhető.”

Kimondottan a “szigetes évek” tapasztalata, hogy az együtt bulizó haveroknak megdöbbentően hasonló az IQ-juk, erre még keresik a magyarázatot. Szintén a korábbi Szigetek alkalmával derült ki, hogy a párkapcsolatokban viszont változó a viszony. Két mintázat jellemző: az ún. baráti alapú kapcsolatokban hasonló ez a jellemző a két fél között, ám a “munkamegosztás alapúaknál” kimondottan nagy a különbség. “Persze a férfiaknak meggyőződésük, hogy ők az okosabbak kettejük közül. A párkapcsolati feszültségek elkerülése érdekében ezért külön szoktuk közölni az eredményt a párok két tagjával…”

Itt írhatsz próbatesztet,

itt pedig “igazit”!

Sziget Fesztivál aug. 11–18.
Idén is lesz Civil Sziget a Szigeten – mintegy 100 civil szervezet és intézmény részvételével –, ahol az emberi jogoktól a környezetvédelem kérdésein át a drog- és alkoholprevencióig számos fontos kérdést igyekeznek a szervezők közelebb hozni a látogatókhoz. Idén is vár a European Meeting Point, amelynek aktualitását uniós tagságunk 10 éves évfordulója erősíti. Gyertek, beszélgessetek, játsszatok, tanuljatok jobbnál jobb háttérzenék mellett!
Fotó: Glázer Attila
Fotó: Glázer Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top