Aktuális

Gyermekmunka Sárváron: UV-ellenőr is “dolgozik” a fürdőben

Tudtátok, hogy mi a gyerekek kedvenc fagyija? Nem, nem a csoki: többek között ez is kiderül abból a mini közvélemény-kutatásból, amit a sárvári fürdőben dolgozó fagyiellenőr készített. Aki egyébként gyerek.

Nyáron nemcsak a felnőtteknek akad tennivalójuk, hanem a gyerekeknek is. Hallottatok már olyan munkakörről, mint a fagyi- és UV-ellenőr, a csúszdafelügyelő vagy a kalandparkellenőr? És úgy, hogy ezeket mind 8-10 éves kisiskolások végzik? A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő most három héten keresztül heti egy gyereket “alkalmaz”, hogy kipróbálják magukat a felnőttek világában, miközben nyaralnak ők is és a szüleik is.

A kisiskolások komoly jogosítványokat élveznek a fürdő területén. A fagylaltrendőr például figyelmeztetheti azokat a felnőtteket, akik étellel akarnak a vízbe bemenni. A csúszdaellenőrök azok elé is oda állhatnak, akik néhány sör után akarnak fejjel lefelé a vízbe siklani. Legalább ennyire fontos az UV-ellenőr munkája is, aki figyelmeztetheti a felelőtlen szülőket arra, hogy ne hagyják a gyerekeiket leégni a tűző napon. Ha a szép szó nem használ, az UV-rendőrség használhatja vízi pisztolyát is, amit naptejjel töltenek meg minden reggel.

Koós Melinda, a fürdő értékesítési igazgatója azt mondja, több mint száz jelentkezőből választották ki a megfelelőket, akik elég bátrak és rátermettek a feladathoz. Videó vagy fotó volt a beugró az álláshoz, néhány sorral kiegészítve, hogy miért is érdekli a kicsit munka. Az önkéntes fagyiellenőr, aki Nagykovácsiból érkezett, egy kis közvélemény-kutatást is végzett, hogy mi a gyerekek kedvenc fagyija. Meglepő módon nem a csoki, hanem a citrom nyert.

Gyermekmunka Sárváron: UV-ellenőr is

A fürdőben egyébként kialakítottak egy kütyüktől mentes övezetet is, amire ugyancsak a gyerekekből verbuvált ellenőrök vigyáznak. Ide a felnőttek nem jöhetnek be mobiltelefonnal, itt csak a kicsikkel lehet játszani vagy olvasni. Koós Melinda szerint jó lenne, ha a kezdeményezésükhöz később más fürdők is csatlakoznának. A náluk dolgozó gyerekek egyébként ősszel az egész osztályukat visszavihetik osztálykirándulásra.

És hogy mit szólnak a felnőttek, ha a gyerekek dirigálnak? Milyen az, amikor görbe tükröt tartanak a kicsik, hogy sokszor olyan szabályokat sem tartanak be, amiket tőlük megkövetelnek? Meglepően jól tűrik a fordított világot: ez a szerepcsere mindenkinek jót tesz.

Gyermekmunka Sárváron: UV-ellenőr is

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top