Aktuális

Jön a vihar: vészjelzés tizenhárom megyére

Kánikula és viharos eső: marad a monszun vasárnap is.

Európa időjárásában továbbra sincs változás; a Brit-szigetek térségében ciklon örvénylik, emiatt Nyugat-Európa nagyobb részén felhős az idő, és több helyen fordul elő eső, zápor, zivatar  az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint. Míg a legmagasabb nappali hőmérséklet az Északi-tenger mentén fekvő területeken és Norvégiában 20 fok körül alakul, addig máshol akár több fokkal is melegebb van, mint az ilyenkor megszokott.

Na de mi a helyzet itthon? Nos, vasárnap is sok napsütésre számíthatunk, de emellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből mindenhol kialakulhatnak helyi záporok, zivatarok. A déli szél helyenként megélénkülhet, és a zivatarok környékén lehetnek átmenetileg erős vagy viharos széllökések.
Tizenhárom megyére és a fővárosra a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken vasárnap kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. Lesz részünk bőven esőben is: egy-egy felhőszakadás során rövid idő alatt akár 30 milliméternél is több hullhat – ahogy azt egész héten már megszokhattuk.

A legszerencsésebbek a Tiszántúlon élők: náluk derült lesz az idő, legfeljebb néha láthatnak gomolyfelhőt, és este kaphatnak egy kis zivatart. A legmagasabb hőmérséklet 28–33 Celsius-fok között várható országszerte.

Még többet megtudhatsz a várható időjárásról az Időkép oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top