Aktuális

Amit talán te sem tudtál a hajléktalanokról

Utcán alvó emberek, közterület-védelem, európai megoldások: ezekről a témákról is beszélgethetünk idén a Civil Szigeten.

A hajléktalanság problémáját sokféleképpen lehet “kezelni”: rendeletekkel, segélyekkel, szálláshelyekkel. A hajléktalan emberek mindennapjait segíteni viszont leginkább a szociális szféra szervezeteinek sikerül. Itt ugyanis nem a tünetkezelés, sőt a tünetek elfedése a cél, inkább a továbblépés segítése, ami persze nemcsak az egyénnek, de a környezetének, valahol a széles társadalomnak is előnyös.

A Menedékház Alapítvány idén is jelen lesz a Sziget fesztiválon, ahol a munkatársak bemutatják, melyik európai országban hogyan jelenik meg a kérdés, és miként próbálnak foglalkozni vele. Erre magunk is tippelhetünk majd: óriás térképen kell elhelyezni adott országokra vonatkozó adatokat. Lesznek köztük egészen meglepők is!
szintén jó ötlet a tavaly már bevált cserebere doboz, amit az alapítvány által működtetett Mozaik Adománybolt termékeivel töltenek meg. Bárki behozhat bármilyen tárgyat, amit felajánl másnak, cserébe ő is választhat valamit. Újrahasznosítás – kicsit másképp.

“A spanyol és francia önkénteseinkkel is lehet majd beszélgetni, ők érdekes nézőpontot tesznek hozzá a témához” – mondja Kosztka Júlia, az alapítvány munkatársa. A szervezet nappali melegedőt és éjjeli menedékhelyet is fenntart a fővárosban, valamint családok átmeneti otthonát.
“Minden korosztályt ellátunk. Lakhatást, egyszerű étkezési lehetőséget nyújtunk, kiegészítő programokat szervezünk. Van nálunk bográcsklub, fociklub… a lényeg a személyesség: az esetkezelés is személyre szabottan történik. Segítünk az ügyintézésben, a mindennapi teendők ellátásában, van nálunk mosási, tisztálkodási, főzési lehetőség: minden, ami csak hiányzik az utcán.”

Megnézem
Összes kép (1)

Az éjjeli menedékhely az eredeti szándék szerint átmeneti ellátás, ami csak egy bizonyos időszakra biztosít lakhatást és a továbblépéshez szükséges támogatást, segítséget az ott lakóknak, akik egy ideális világban kicsit kipihennék, összeszednék magukat és erőforrásaikat, majd továbblépnének valamilyen állandó, önálló megoldás felé. “Ehelyett sajnos bent ragadnak az ellátásban hosszú évekre” – meséli Júlia, aki szerint nagyon fontos a hajléktalan emberek külvilággal való kapcsolata. Mint mondja, ebből mindkét fél profitálhat, hiszen csak úgy lehet megérteni, elfogadni az utcára kerülteket, ha közelebbről is megismerjük őket.
“A Sziget fesztivál jó alkalom arra, hogy kötetlenebbül beszéljünk erről. Ott az átlagosnál nyitottabbak a fiatalok, sokan nemcsak buliznak, de körbejárják szinte az összes szervezetet. Inkább kérdeznek, mint ítélkeznek, és ez az, aminek igazán örülünk.”

Sziget Fesztivál aug. 11-18.
Idén is lesz Civil Sziget a Szigeten – mintegy 100 civil szervezet és intézmény részvételével -, ahol az emberi jogoktól a környezetvédelem kérdésein át a drog- és alkoholprevencióig számos fontos kérdést igyekeznek a szervezők közelebb hozni a látogatókhoz. Idén is vár a European Meeting Point, amelynek aktualitását uniós tagságunk 10 éves évfordulója erősíti. Gyertek, beszélgessetek, játsszatok, tanuljatok jobbnál jobb háttérzenék mellett!
Fotó: Glázer Attila
Fotó: Glázer Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top