Aktuális

Szombaton már majdnem nyár lesz!

Kevesebb eső, több napsütés, juhhé!

“Anticiklonális hatások”, “magas nyomás”, “leszálló légmozgás”: ilyen dolgoknak köszönhetjük azt, hogy a hétvégén sokat fog sütni a nap az ország nagy részén, és végre vége lehet az őserdei monszunnak. Nem lesz durva vihar, sok eső, nappali sötétség… lehet, hogy már hiányozni is fog. Kisebb záporok persze lehetnek. Európa-szerte 17 és 25 fok közötti a hőmérséklet jelenleg, dél felé viszont 30 fölé is emelkedhet.

Szombaton már a Kárpát-medence keleti térsége fölé is szárazabb, pár fokkal melegebb levegő áramlik. Párássá válik a levegő (ezt már megszoktuk), de szép nyári időnk lesz: a sok napsütést kevés fátyolfelhő, illetve gomolyfelhő-képződés zavarja majd. Délután, estefelé északon helyenként záporeső, nyugaton zivatar is kialakul, néhol felhőszakadással. A Dunántúlon megélénkül majd a déli szél, zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 27 és 32 fok között valószínű.

Az elmúlt több mint 110 évben mostanáig mindössze kétszer volt ilyen csapadékos, de ugyanakkor meleg a július – közölte Kovács Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éghajlati szakértője az MTI-vel. Szinte minden nyáron előfordul, hogy néhány napig akár többször is vannak záporos, zivataros időszakok, az viszont szokatlan, hogy mint most, ez az időjárási helyzet gyakorlatilag szinte egész nyáron fennmarad.
A meteorológusok tájékoztatása szerint a mostani időjárási helyzetet az okozza, hogy Közép-Európa felett már hetek óta meleg, nagy nedvességtartalmú és labilis rétegződésű levegő helyezkedik el, miközben a talaj közelében “sekély ciklonális mező” határozza meg az időjárást. Emiatt kedvezőek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában, valamint a Balkán-félszigeten is.
 Sebaj, még vagy húsz napig akkor is nyár van!!!

További információkat az Időkép honlapján találhatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top