Aktuális

7+1 tipp, ha nem vettek fel, de szeretnél továbbtanulni

Nem dőlt össze a világ, ha nem vettek fel elsőre a főiskolára vagy az egyetemre. Ha mindenképp tovább szeretnél tanulni, augusztus 12-ig még jelentkezhetsz pótfelvételire!

1) No panic! 

Nem vettek fel sehova, vagy eddig nem is felvételiztél semelyik felsőoktatási intézménybe? Végy egy nagy levegőt, és böngészd át, milyen intézmények melyik karán van lehetőség pótfelvételire!

2) Válassz okosan! 

A pótfelvételin már csak egy képzésre jelentkezhetsz, ezért érdemes alaposan átgondolnod, hogy mi legyen az az egy. “Érdemes mérlegelni, milyen lehetőségekhez juttatja a fiatalokat az intézmény és a szak, amit választanak. Például hogy jó eséllyel lesz-e munkahelyük, és milyen fizetést visznek majd haza, ha kikerülnek az iskolapadból” – mondja dr. habil. Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora.

3) Élj a lehetőségekkel!

Nem akadály, ha nincs 260 pontod az érettségid és a tanulmányi eredményed alapján, vagy nem tettél emelt szintű érettségit. Jelentkezz olyan alapképzési szakra, ahol nem a középiskolai és érettségi eredmények számítanak, hanem a felvételi vizsgán nyújtott teljesítmény. Később még lesz lehetőséged átjelentkezni másik szakra. Vagy választhatsz felsőoktatási szakképzést is, ahol alacsonyabb a ponthatár, így könnyebb bekerülni.

4) Irány a nyílt nap!

Menj el a pótfelvételi nyílt napra, ahol minden fontos információt megtudhatsz a kiválasztott intézményről és a szóba jöhető szakokról!

5) Tervezz a  költségekkel!

A pótfelvételi jelentkezés 5000 Ft-ba kerül, ez egy egyszeri díj. A szak, amit választasz, minden bizonnyal önköltséges lesz, vagyis félévenként egy fix összeget, azaz tandíjat kell majd fizetned. Érdemes utánajárni, tudsz-e részletfizetést kérni. Kérdezd meg az intézmény felvételi irodáján vagy tanulmányi osztályán, mit tartalmaz a költségtérítési díj, és hogy a tandíjon felül kell-e még fizetned valamiért: például a nyelvoktatásért, tankönyvekért, tréningekért.

6) Pontozz!

A pótfelvételin az a szabály, hogy a ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint az általános felvételi eljárásban. Mielőtt jelentkezel, ellenőrizd, hogy hány ponttal lehetett bejutni a kiszemelt szak önköltséges változatára!

7) Ügyelj a határidőkre!

Idén a pótfelvételi beadási határideje augusztus 12. A jelentkezés kizárólag elektronikusan zajlik. Ne feledd, hogy az e-űrlapokat legkésőbb augusztus 13-ig hitelesíteni kell. A pótfelvételi ponthatárokat pedig előreláthatólag augusztus 28-án hirdetik ki.

Bővebb információt itt olvashatsz.
+1: Ha nem találod pont azt a képzést a pótfelvételin, mint amire eredetileg jelentkeztél, akkor se csüggedj el, mert biztosan találsz hasonlót! Ha elkezded a főiskolát, nem veszítesz el egy évet. És bár később lehet szakot váltani, nem ritka az sem, hogy valaki megszereti a megkezdett képzést, és már nem is akar máshova járni!

Forrás: Budapesti Kommunikációs Főiskola

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top