Aktuális

Ezért kapunk délutánonként monszunt

Ritka az ilyen esős, egyben meleg nyár Magyarországon.

Az elmúlt több mint 110 évben mostanáig mindössze kétszer volt ilyen csapadékos, de ugyanakkor meleg a július – állítja Kovács Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éghajlati szakértője. Szinte minden nyáron előfordul, hogy néhány napig akár többször is vannak záporos, zivataros időszakok, az viszont szokatlan, hogy ez az időjárási helyzet – ami most van – gyakorlatilag szinte egész nyáron fennmarad.

A meteorológusok szerint a mostani időjárási helyzetet az okozza, hogy Közép-Európa felett már hetek óta meleg, nagy nedvességtartalmú és labilis rétegződésű levegő helyezkedik el, miközben a talaj közelében “sekély ciklonális mező” határozza meg az időjárást. Emiatt kedvezőek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában, valamint a Balkán-félszigeten is.

36,5 fok volt eddig a csúcs

Az elmúlt években már-már megszokhattuk a gyakran visszatérő, száraz nyári hőhullámokat, idén azonban más arcát mutatja a nyár. A túlnyomóan fülledt idő miatt az elmúlt heteket igen melegnek érezzük, és egyelőre kissé melegebb is az évszak a sokéves átlagnál. Ugyanakkor az OMSZ a legmagasabb hőmérsékletet, 36,5 fokot még június elején mérte, azóta nem volt ennél melegebb Magyarországon. Ha a nyár hátralévő részében nem jön újabb kánikula, 1997 óta ez lehet a legalacsonyabb nyári maximum érték.

Augusztus első 6 napja alatt már több mint két és félszer annyi eső hullott, mint a fővárosi teljes havi normál mennyiség, ami 49 milliméter. Néhol még ennél is nagyobb eső volt, a Békés megyei Pankotán például szerda este pár óra alatt esett le 116 milliméternyi csapadék.

Hétvégén már csak futó zápor

A következő napokban azonban megváltozik időjárásunk jellege. A hétvégén sok lesz a napsütés, és már csak néhol várható zápor, zivatar. Több fokkal melegszik az idő, a hőmérséklet csúcsértéke többfelé eléri, vagy meg is haladja majd a 30 fokot. Jövő keddtől viszont fokozatos lehűlés kezdődik, főként a hét elején ismét többfelé várható csapadék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top