Aktuális

Erőszak mint megoldás? A magyarok harmadának rendben van

Vajon mennyire van rendben az, ha erőszakkal oldunk meg bármit? Egy friss kutatás szerint sajnos a magyarok nagy része egyáltalán nem riad vissza ettől az eszköztől.

Régóta tudjuk, hogy még a nem létező pirézekkel szemben is előítéletesek vagyunk. A Szonda Ipsos mostani kutatása viszont azt vizsgálta, hogy az előítéletességen túl mennyire tartjuk rendben lévőnek az erőszak alkalmazását. Szomorú az eredmény.

A cigányokkal szembeni erőszakos fellépést a megkérdezettek 29 százaléka igazolhatónak tartja, ez komoly társadalmi-politikai kockázatot jelent. A zsidókkal szemben 16, míg a homoszexuálisokkal szemben 14 százalék gondolja ugyanezt (függetlenül attól, hogy mi lenne a célja az erőszaknak).

A magyar nemzetet fenyegető veszély esetén a relatív többség (40 százalék, szemben az elutasító 31 százalékkal) inkább igazolhatónak tartotta az erőszakot, sokan pedig a családjukat védenék bármi áron.

Csak hát felmerül a kérdés: mennyivel jobb ember az, aki bosszúból okoz fájdalmat, mint az, aki más motivációból? Ha pedig védekezésről van szó, mi köze ahhoz a másik ember szexuális, vallási vagy etnikai hovatartozásának? Ne keressük a logikát: az agresszióban nincsen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top