Aktuális

Több köztünk a pszichiátriai beteg, mint gondolnánk

A pszichiátriai betegek csoportja az a sajátos kisebbség, amelytől talán a legerősebb a tartózkodás a társadalom részéről. Mert ismeretlen terület, nehezen érthető a laikusnak, és így sokak számára félelmetes.

Ez ellen az érzés ellen küzd az Ébredések Alapítvány; leginkább a stigmatizálást szeretnék megszüntetni. “Az ilyen betegeket a többség hajlamos beskatulyázni – magyarázza Szeim Ildikó, a szervezet munkatársa. – Pedig nincs miért félni a pszichiátriai betegektől. Ezeknek az állapotoknak is vannak különféle fajtái és fokozatai, és a támogatottjaink közül sokan önállóan működnek a mindennapokban, dolgozni járnak.”
Teljesen más eset nyilván az, amikor valaki közveszélyes – ez nyilván már rendőrségi kategória lehet, és a pszichiátriai ellátásnak is komoly feladatot ad. Ám ez nem azt jelenti, hogy minden pszichiátriai beteg veszélyes a társadalomra, sőt! Ők jelentik a kisebbséget szerencsére (ez persze nem megnyugtató annak, aki épp ilyen esetben érintett).

Az alapítvány mint már több alkalommal, idén is jelen lesz a Sziget fesztiválon. Ildikó azt mondja, rá is fér az ismeretterjesztés az emberekre, hiszen sokan azt sem tudják, mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között. Miközben az az érdekes, hogy minden évben találkoznak érintettekkel is, vagy olyan fiatalokkal, akik még nem is tudják magukról, hogy azok. A sátornál lehetőség lesz teszteket kitölteni az alkohollal vagy például a depresszióval kapcsolatban, ezek azt is megmutatják, ha problémánk lenne az adott területen.

“Sokszor előfordul, hogy a fesztiválon alakul ki kapcsolatunk egy-egy kliensünkkel, aki utána eljön hozzánk év közben is, vagy épp a családjának lesz szüksége segítségre – mondja Ildikó. – Célunk a korrekt tájékoztatás, megmutatjuk, hogy a mentális zavar bármelyikünket érinthet, és különösen hatékonyan gyógyítható, ha a társadalmi kontroll, erőszak és kirekesztés helyett a befogadás, az emberi méltóság és a személyes szabadság közegét teremtjük meg az érintettek és hozzátartozóik számára.

Az Ébredések Alapítvány közösségi pszichiátriai ellátással foglalkozik, nappali gondozást végez lehetőleg a család bevonásával, szociális munkás, pszichológus és pszichiáter szakemberekkel. Mindezt egyre kevesebb pénzből: “Legutóbb negyven betegre kaptunk csak finanszírozást a korábbi százhúsz helyett. Megvagyunk még valahogy, de nehéz” mondja Ildikó. A fesztiváljelenléttel talán az adakozókedvet is sikerül erősíteni.

Sziget Fesztivál aug. 11-18.
Idén is lesz Civil Sziget a Szigeten mintegy 100 civil szervezet és intézmény részvételével , ahol az emberi jogoktól a környezetvédelem kérdésein át a drog- és alkoholprevencióig számos fontos kérdést igyekeznek a szervezők közelebb hozni a látogatókhoz. Idén is vár a European Meeting Point, amelynek aktualitását uniós tagságunk 10 éves évfordulója erősíti. Gyertek, beszélgessetek, játsszatok, tanuljatok jobbnál jobb háttérzenék mellett!
Fotó: Glázer Attila
Fotó: Glázer Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top