Aktuális

Ne légy áldozat külföldön!

Kizsákmányolás, emberkereskedelem, áldozatvédelem: ezekről a témákról is beszélgethetünk idén a Civil Szigeten.

Az emberkereskedelem fogalmáról sokaknak az embercsempészet jut az eszébe. Ugyan ez is bűncselekmény, kicsit más jellegű annyiban, hogy bár itt is kiszolgáltatott, nehéz helyzetben lévő emberekről van szó, az érintett önként vállalkozik arra, hogy illegálisan hagyja el a hazáját. Az emberkereskedelem ennél is keményebb lehet, hiszen mindig eleme a kizsákmányolás, a megtévesztés. Ez történik akkor, amikor a gyermekotthonban nevelkedő, magányos tinilányokat behálózzák, szexuálisan kihasználják, de akkor is, amikor munka ürügyén kényszerítenek valakit rabszolgasorba. Akár itthon, akár külföldön már középkorúak és idősebbek is áldozattá válhatnak, pedig a dolog sokszor csak úgy kezdődik, hogy külföldön próbálnának boldogulni.

Ezekkel a témákkal is foglalkozik idén a Belügyminisztérium és az Európai Migrációs Hálózat a Sziget fesztiválon. “Magyarország főként forrásország ebben a problémában, de már tranzitországként is működik” – mondja Gál Eszter szervező, aki hozzáteszi, az európai munkavállalással foglalkozó EURES szervezetet is meghívják. Tőlük nemcsak a rendezvényen, de egész évben lehet tanácsot kérni: ha külföldre készülünk dolgozni, mire figyeljünk. Milyen előkészítő lépéseket kell tennünk, milyen papírokra lesz szükségünk, és milyen szabályok vonatkoznak ránk, ha munkát vállalunk. De segítenek a toborzásban vagy épp a munkakeresésben is. Természetesen azok is kaphatnak támogatást tőlük, akik már áldozattá váltak.

Sziget Fesztivál augusztus 11–18.
Idén is lesz Civil Sziget a Szigeten – mintegy száz civil szervezet és intézmény részvételével –, ahol az emberi jogoktól a környezetvédelem kérdésein át a drog- és alkoholprevencióig számos fontos kérdést igyekeznek a szervezők közelebb hozni a látogatókhoz. Idén is vár a European Meeting Point, amelynek aktualitását uniós tagságunk tízéves évfordulója erősíti. Gyertek, beszélgessetek, játsszatok, tanuljatok jobbnál jobb háttérzenék mellett!
Fotó: Glázer Attila
Fotó: Glázer Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top