Aktuális

Nem vettek fel? Ezeket tanuld, ha munkát akarsz!

Ha nem vettek fel elsőre a kiszemelt főiskolai vagy egyetemi szakra, augusztusban nemcsak a pótfelvételin törheted a fejed, hanem jelentkezhetsz OKJ-s szakképzésre is. Érdemes megfontolni, mert egyrészt szakmát tanulhatsz, másrészt ha később mégis továbbtanulsz, 24 pontot is kaphatsz a bizonyítványodért.
Nem vettek fel? Ezeket tanuld, ha munkát akarsz!

Milyen munkakörökben érdemes gondolkodni, ha el is szeretnél helyezkedni a képzés után? 

1. Irodai adminisztrátor/asszisztens

Ez a képzés bármilyen irodai munkakörhöz jól jöhet.

2. Kereskedő, boltvezető

Utóbbiból a szakemberek szerint nagy hiány van a piacon. Érthető, ha az alacsony fizetésért senki nem szeretne egész nap a “kasszában” ülni, de tény: ebben a pozícióban mindig akad jó néhány munkalehetőség. A végzettséggel ugyanakkor elhelyezkedhetsz egy kereskedelmi cég területi képviselőjeként is.

3. Logisztikai ügyintéző

Ide tartozik minden, ami beszerzés. Ezzel a végzettséggel lehetsz például beszerzési asszisztens, beszerzési koordinátor, szállítmányozási üzletkötő.

4. Ügyfélszolgálati asszisztens

Ők azok, akikkel az ügyfelek először találkoznak például egy cég recepcióján. Számos bank hirdet állásokat erre a végzettségre ezen a címen is: banki ügyfélreferens.

5. Informatikus

A pályaválasztási tanácsadók szerint folyamatosan keresnek informatikusokat. Az sem hátrány, ha “csak” egy felsőfokú szakképesítésed van. Könnyen kaphatsz azonnal munkát például rendszergazdaként.

6. Pénzügyi asszisztens

Minden cég díjazza, ha az irodai asszisztenseinek van pénzügyi végzettsége. Vagyis ha érdekel az irodai munka, ez a végzettség előnyt jelent.

Csak masszőrnek ne

“Évek óta a gazdasági szakok a legnépszerűbbek mind az egyetemeken, mind az OKJ-s képzések között” – állítja Kovács Zsuzsanna, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézmény megbízott igazgatónője. Ettől függetlenül a többi felsorolt területen szerzett szakképesítéssel szintén jó eséllyel lehet ma munkát találni.

Ha valakinek van egy álma, próbálja meg előbb-utóbb valóra váltani, de addig is nézze meg, hogy mi az, ami szintén közel áll hozzá, és amivel el tudja magát tartani. Masszőrökből például Dunát lehet rekeszteni. De ha valakit érdekel az informatika, és beszél angolul, jelentkezzen egy OKJ-s képzésre, utána egy állásinterjún bizonyosan jól fog szerepelni, hisz ott a tudást fogják nézik, nem a képzés típusát.”

Ér ez a papír valamit?

Egyes OKJ-s képzések színvonalát korábban sok kritika érte. Egervári Krisztina, a Budapesti Művelődési Központ felnőttképzési konzulense szerint mostanra megszűntek az úgynevezett gyorstalpalók. “Korábban könnyen előfordulhatott, hogy egy amúgy kétezer órás képzést belesűrítettek kétszáz órába, mára ez megváltozott. Vagyis nagyobb az esélye annak, hogy a papír használható és piacképes tudást jelent.”

Kétféle OKJ-s képzés van:
Iskolarendszerű: szeptembertől júniusig tartó képzési időszakot és tanulói jogviszonyt jelent. (Az első szakképesítést támogatja az állam.) 
Felnőttképzés: tanfolyam jellegű, alapja egy kétoldalú szerződéses jogviszony a képző intézet és a diák között.

A legtöbb képzés kétéves, de vannak másfél, illetve egyéves tanfolyamok is.

Vannak olyan internetes oldalak, amik papírt ugyan nem adnak, segítségükkel mégis sok hasznos és érdekes dolgot tanulhatunk. Ezeket a lehetőségeket az openculture.com gyűjti össze. A képzések jó része ingyenes, ráadásul olyan neves egyetemek is kínálnak online kurzusokat, mint a Harvard, a Berkeley, a Princeton vagy a Columbia.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézmény szakemberei mindennap ingyenes pályaválasztási tanácsadással várják a budapesti lakosokat, és a budapesti iskolák diákjait. Érdeklődni itt lehet: 338 2156

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top