Aktuális

Európa nőket követel tőlünk

Igen, már megint az Európai Unióval van a probléma. Ahelyett, hogy szépen, csendben utalnák a pénzt és senkit nem zavarva megalakulna az új Európai Bizottság, megint megy a nagy össznépi alkudozás. A gond az, hogy a tagországok nem jelöltek elég politikusnőt biztosnak. Igen, jól sejtik, mi sem.

A történet egy elhatározással kezdődött: a nők arányát jelentős mértékben növelni kell az Unió vezető testületeiben, így a tagállamok felett álló Bizottságban is. A női kvótára emlékeztető törekvés nálunk, magyaroknál nem igazán közkedvelt. Az emberek többsége azt gondolja, fennáll a veszélye, hogy az ilyen alapon döntéshozatali pozíciókba került nők egy része érdemtelenül szerzi a helyét. Európában azonban már régóta érzékelik, hogy a politikai pozíciók megszerzéséért vívott harcban hátrányba kerülnek a nők, és amíg ez nem változik, olyan szabályokat kell hoznunk, ami ezt némileg kompenzálja.

Ezért fájhat most szegény Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének feje. Nem elég, hogy túlélte az elnökjelöltsége körüli csatározásokat, most elkezdheti győzködni a tagállamok nem túl barátságos vezetőit, hogy legyenek szívesek nő biztos-jelölteket delegálni. A rendszer úgy működik, hogy a tagországok önállóan több nevet tesznek a kalapba, de a leendő elnök ezeket vissza is dobhatja. Ráadásul, ha nem jön össze a negyvenszázalékos nőarány, akkor könnyen lehet, hogy az Európai Parlament nem bólint rá a következő Bizottság mandátumára.

Mielőtt megismerkednénk a már felmerült aspiránsokkal, érdemes megemlékezni azokról, akik már eddig is letettek valamit az asztalra. A most leköszönő Barroso-vezette testületben 9 nő volt a 28-ból. Van köztük olyan, aki azért lehet ismerős, mert folyamatosan minket macerált bizonyos normák be nem tartása miatt. Ilyen például Neelie Kroes, aki még pár napja is arról blogolt, hogy Magyarországon valódi veszély fenyegeti a sajtószabadságot.

Neelie Kroes
Neelie Kroes

A legnagyobb hatalommal bíró nőnek egyértelműen Catherine Ashton tekinthető. Az EU első külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, kvázi külügyminisztere az elmúlt évek összes válságkezelési problémájánál ott volt az első sorban. Rengeteg kritika érte, hiszen legyen szó akár az ukrán vagy éppen a szíriai problémákról, nehéz gyorsan, jelentős eredményt elérni.

Catherine Ashton
Catherine Ashton

Érthető, hogy a Juncker-csapat leendő tagjai közül pont Ashton utódja körül a legnagyobb a találgatás. A komolyabb esélyesek közül kiemelkedik Kristalina Georgieva. A bolgár politikus is jelentős válságkezelő tapasztalatokat szerzett Pakisztántól Darfurig, de igazából a Balkánon pusztító árvíz utáni helyreállítás irányításával vált közismerté. Emlékezhetünk rá, hogy az utóbbi száz év egyik legnagyobb természeti katasztrófája miatt, több mint félmillió ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát.

Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva

Georgieva legnagyobb riválisának tartják a szocialista Federica Mogherinit, akinek esélyeit az is erősítette, hogy ebben a félévben pont Olaszország tölti be az EU elnöki posztját. Neki sincs könnyű dolga, ugyanis pont a közép- és kelet-európai EU-tagállamok egy csoportja támadja, mert szerintük nem elég kemény Oroszországgal szemben.

Federica Mogherini
Federica Mogherini

Nálunk Navracsics Tibor külügyminisztert egyértelmű befutónak tekintik, pedig az elmúlt hónapokban Orbán Viktor és Juncker között nem volt túl felhőtlen a viszony. A magyar kormányfő ugyanis az utolsó pillanatig ellenezte az új elnök megválasztását. Ráadásul Orbán nem arról híres, hogy ha kérnek tőle valamit az EU-ból, akkor azt eminens diákként azonnal teljesítené. Pedig találhatna olyan tehetséges és sokat bizonyított nő jelölteket, akik megfelelnének az elvárásoknak. Járóka Líviát például unió-szerte ismerik, hiszen ő építette fel az EU romastratégiáját. Sokan tartanak tőle, mert igen autonóm személyiség. Mindez talán nem is hátrány, hiszen a biztosokkal szembeni legfontosabb elvárás, hogy ne képviseljenek tagállami érdekeket.

Járóka Lívia
Járóka Lívia

Más szempontból lenne jó választás Győri Enikő, aki uniós ügyekért felelős államtitkárként többször bizonyította, hogy jól kiismeri magát az EU belső mechanizmusaiban. Legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy sikerült kikényszerítenie a Bizottságtól, hogy a GM-növények termesztésének tiltásáról továbbra is tagállami szinten hozzanak döntést, így a magyar mentesség is megmaradhat.

Győri Enikő
Győri Enikő

Juncker pillanatnyilag azzal próbálja megfőzni a tagállamok vezetőit, hogy aki nőt jelöl biztosnak, az fontosabb terület irányítását kaphatja. A legfrissebb hírek szerint erre egyelőre csak a cseheknek van esélyük, Vera Jourová fejlesztési miniszter jelölése miatt. A nyár végére kiderül, kit sikerült meggyőzni, és összejön-e a bűvös negyvenszázalékos arány.

Vera Jourová
Vera Jourová

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top