Aktuális

Óvodai fegyelmezés: “Ha nem csinálod, amit mondok, fejbe verlek!”

Rángatás, bor, kávé, ordítás egy romániai magánóvodában. Ami még mindig nyitva tart.

Egy engedély nélkül működtetett román magánóvodában az óvónők fizikailag bántalmazták a gyerekeket az Euronews hírei szerint. A kicsikkel lefekvés előtt bort, ébredés után kávét itattak a szülőket képviselő ügyvéd szerint. Állítólag az eredeti felvételen ez hallható az egyik óvónőtől: “Ha nem csinálod, amit mondok, fejbe verlek, úgyhogy aludj, vagy nagyon megverlek, és kirúglak a hidegbe.”

Az eset azért kerülhetett napvilágra, mert a pedagógusok elfelejtették kikapcsolni a kamerát délben, amikor a gyerekek aludni mentek ebéd után. A videónak ugyanakkor egyelőre nem sok következménye van. A rendőrségi eljárás végéig ugyanis az óvoda nyitva tart.

Minden szülő rémálma, hogy szóval, tettel, vagy akárhogyan bántják a gyerekét, amíg napközben másokra bízza. És gondoljuk csak végig: vajon nem voltunk mindannyian legalább egyszer életünkben szem- és fültanúi (vagy elszenvedői) annak, hogy egy pedagógus ordít egy gyerekkel, vagy rángatja? Ez ugyanúgy bántalmazás lehet, mint a fenti eset. Talán ha bekérjük az óvoda engedélyét, amit a fenti eset kis áldozatainak szülei bizonyára nem tettek meg. Vagy ha megpróbálunk minél több referenciát szerezni az ott dolgozó felnőttekről. És nem mellesleg, ha figyeljük a gyerekeinket, szeretik-e az óvónőket, vagy tartanak tőlük. Ezek segíthetnek a megelőzésben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top