Aktuális

“Férfiak! Tartsuk meg felségterületeinket!” – férfiklub a neten

A Férfiak Klubja 2013. augusztus 13-án, azaz csaknem egy éve alakult, és a csoportnak lassan negyvenezer követője van. Többségük feltételezhetően férfinak, azaz bocsánat, Igazi Férfinak tartja magát. Lássuk, hogyan gondolkodnak magukról – és persze a nőkről!

“Itt az idő! Megalakult a Férfiak Klubja, hogy felszínre hozhassuk a valódi férfiértékeket. Veletek, közösen” – efféle harcra buzdító kiáltással akár egy új “Talpra magyar” is kezdődhetne, csak a folytatás kérdéses. Mihez van itt az idő? Egy új nemek harcához? Hát igen, valami olyasmi.

A Férfiak Klubja szerint bajban vannak a férfiak, mert kezdenek elnőiesedni, az ősi értékek már nem értékek, felborult az évszázados, pompásan működő rendszer. Hol vannak az igazi nők, és hol az igazi férfiak (akik nélkül elkorcsosul lassan az egész társadalom) – kérdik. Valóban azért hullik majd atomjaira minden, mert (idézet az oldal működtetőjével készült Válasz.hu-interjúból): “A férfiasság mint érték veszendőbe megy, az egyedülálló anyukák legnagyobb igyekezetük mellett is eltorzulnak, és a következő generációkra ez öröklődik”?

Gyönyörű egyébként az egész beszélgetés, de emellett az oldalon minden, a témával kapcsolatos dolog kristálytisztán megjelenik. Csodás posztok tömkelegével lepi meg nap mint nap követőit a Férfiak Klubja, párat azért ide citálnék, hogy pontosan kiderüljön, mit is gondolnak nagyszerű és nagybetűs FÉRFIAINK.

“A régiek szerint a Nap a Férfit, a Hold a Nőt jelképezi. Ebben a jelrendszerben Nap és Hold egy-egy tiszta minőséget, jelleget szimbolizálnak. Férfi-nő viszonylatban, a jellegek viszonylatában fontos: a Hold attól fénylik, hogy a Nap beragyogja Őt. A saját jellegének legjavát adja oda Neki, hogy tehesse a dolgát abban a világban, amit a Nap már nem ér el. Ahol – ha úgy tetszik – tehetetlen. Így lesz a világ működése kerek és egész. Nincs vita, hogy ki ragyog jobban, ki volt előbb, ki a hasznosabb, két Nap vagy két Hold van-e… Álljunk meg egy pillanatra és egy öleléssel mutassuk ki, hogy értékén értékeljük a társunkat!” Na, itt én is megtorpantam.

Hogy mi van? Álljak meg azért, hogy megmutassák nekem, hol is van szerintük a helyem? Hiszen ugye nincs vita, ki a hasznosabb, ki ragyog jobban…

Mint egy filmben ugye? Van a főhős, és vannak a mellékszereplők. Nem is nagyon emlékszünk rájuk, a plakáton sincsen rajta a nevük, de hülyén nézne ki egy egész mozi, ha senki nem asszisztálna benne. Ha nem lenne mihez képest kiemelkedőnek tűnni.

De szemezgessünk még a működtető posztjai között, igazgyöngyöket találunk! H.G. Wells-idézet képpel kiemelve (“A nő az olyan férfival való egyesülést áhítja, aki jobb anyagból van gyúrva, mint ő maga.”), és alatta a felhívás: “Férfiak! Tényleg ezt akarják tőlünk? Ha igen, akkor mutassuk meg nekik!” Mit mutassanak meg? Hogy jobb anyagból vannak gyúrva nálunk? Köszönöm, erre nem vagyok kíváncsi. Van, ahol a férfibarátságot méltatják egy Márai-idézet kapcsán, külön kiemelve, hogy a nők még csak hasonlóra is alkalmatlanok. Máshol azt írják: “Nem kell átalakulni modern férfivá, csak azt képviselni, ami mindig férfiérték volt.”

És hol itt a nő, azon kívül, hogy elvész a szőrös mellkasban, és felnéz az ő hősére? Persze, a kamrában, a konyhában, vagy épp elszaladt a kicsikért az óvodába.

Fájdalmas szintekig jutunk le az ilyen mondatokat olvasgatva, melyek például a férfikozmetikumok ellen vonják ki kardjukat: “Először áruvá lettek a nők, majd észre sem vettük, de mi is áruk lettünk. Jelzőkkel és glanccal díszítve. (…) Kellenek még a Férfiak, vagy jöhetnek a porcelánbabák?” Majd később: “Férfiak! Tartsuk meg felségterületeinket! Ezzel biztosítjuk hasznunkat és állandó helyünket a családban, a velünk való közösség értelmét. Aki minden felelősséget “átenged”, az ne csodálkozzon, ha nem becsülik, nem néznek fel rá. Akinek nem marad felségterülete, attól előbb-utóbb megválnak otthon is, a munkahelyen is!”

Persze, tudom, én szerintük a legcsekélyebb mértékben sem lennék Igazi Nő, de szerintem ma már igen kevesen szeretnének valakinek a territóriumán, és nem egy közös otthonban létezni. Amit ők férfiasnak gondolnak, merőben múlt századi idea, és épp eleget küzdöttek a nők, míg kezdtek végre elmosódni a merev válaszfalak, és teret kaphattak az izgalmas átmenetek is.

Igazi, valódi, értékes. Ezek a szavak ismétlődnek leggyakrabban az oldalon. Nos, ha már itt tartunk, ezek legalább olyan ködös fogalmak, mint az, hogy pontosan mit is takar a nőies és mit a férfias jelző.

És bár az oldal üzemeltetője egy-két dologban, akár egy igazi férfi, sziklamódra áll, azért igen sok poszt kérdez rá, hogy a tagok és olvasók szerint mi az igazán férfias. Nos, ezeket is érdemes végigpörgetni. A legtöbbször persze kijött kismillió tulajdonság a “bátortól” a “könnyezni tudón” át, és alig páran merték megjegyezni azt, amit egy álneves hozzászóló vetett fel, ezt írva: “

Nem tudom, ezek mitől férfias értékek. Szerintem ezek EMBERI értékek, s ha a férfiak ott tartanak, hogy arra külön közösséget kell alapítaniuk, hogy eszükbe jusson a becsület, higgadtság, komolyság, önállóság és mondhatnám bármelyiket a fentebb felsoroltakból, akkor még annál s nagyobb gond van velük, mint amit eddig gondoltam.” Nem kell nagyon belemélyednünk a női egyenjogúság történetébe, hogy értékeljük a szerintem igen jó elmozdulást afelé, hogy végre ne a nemi hovatartozás, hanem a személyiség szabja meg az ember értékét.

És a személyiségnek mindig is lesznek mind feminin, mind maszkulin tulajdonságai. Kiben több, kiben kevesebb – nem feltétlen szorosan a nemtől függve. A Nap és Hold hasonlata félrevivő. Mert mindannyiunkban egyszerre van ott a Nap és Hold. És minden épp attól izgalmas, hogy így kell megtaláljuk a helyünket, a szerepünket, és nem annyi a dolgunk, hogy igazodjunk homályos hagyományokkal igazolni próbált sémákhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top