Aktuális

Miért kerül pénzbe az ingyenes oktatás?

Az állami iskolák csak az étkeztetésekért kérhetnek pénzt, de ez nem jelenti azt, hogy a szülőnek nem jár kemény költségekkel a sulikezdés.

Aki állami oktatásban vesz részt, annak nem kell fizetnie a tanításért és annak járulékos feltételeiért. Csak az extrákért, vagyis az étkezésért, esetleges különprogramokért (feltéve persze, hogy azok választhatók). A könyvekkel is volt gond, a tanszereket, kiegészítő eszközöket pedig az iskola nem adja, viszont elvárja – hogy kötelezően vagy ajánlottan, az változó. Holott ezen taneszközök kellenek a tanításhoz – afféle alapfeltételei. És ha nem is kell kötelezően megvenni adott típusú filctollkészletet, körzőt vagy füzetet, bizonyára kellemetlen, ha mindenki olyat kap elő a táskájából, csak a mi gyerekünk nem. Mert nyilván van olcsó golyóstoll és van drágább. A tantestület pedig jót akar, amikor a jobb minőségűt ajánlja, csakhogy a jobb drágább is. Így az elvileg ingyenes iskoláztatás végül akár több tízezer forintba kerülhet a szülőknek.

“A nemzeti köznevelési törvény értelmében a pedagógust megilleti az a jog, hogy a helyi tanterv alapján, a szakmai munkaközösség véleményének kikérésével megválassza az alkalmazott tankönyveket, tanulmányi segédleteket, taneszközöket, ruházati és más felszereléseket. Kerül, amibe kerül, nincs árkorlát” – írja közleményében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE). “Tudunk olyan középiskoláról, ahol követelmény a »regiszteres« spirálfüzet használata, amely 3000-6200 forintért kapható. Sok pedagógus pedig jóhiszeműen előírja, hogy a tanulók egészségének védelme érdekében olyan iskolatáskát vegyenek a szülők, amelyiknek a háttámlája műanyagból van, nem papírkartonból, de az 15-20 000 forintba kerül.”

Az egyesület figyelmezteti a szülőket, hogy a tanuló joga, hogy a nevelési-oktatási intézményben, családja anyagi helyzetétől függően, kérelmére ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátásban részesüljön, továbbá, hogy részben vagy egészben mentesüljön a törvényben meghatározott, a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól. A kedvezményeket kérelmezni kell az államilag fenntartott iskolákban. “Ne szégyelljék, ha szükségük van rá!” – biztat Keszei Sándor sajtószóvivő.

Talán az egyfajta megoldás lenne, ha több listát kapnának a szülők: ugyanarra a taneszközre létezne olcsóbb és drágább javaslat – a szélsőségekről pedig eleve lemondanának a tanárok.

A szülők már júniusban megkezdik a készülődést a tanévkezdésre, a csúcs ugyanakkor augusztusra várható. Egy alap iskolacsomag körülbelül 25 000 forintba kerül, míg egy iskolatáskára mintegy 12 000 forintot fordítanak. Az idei szezon eddigi legkisebb rendelése egy 20 forintos órarend volt, de akadt olyan is, aki közel 300 darab füzetet, hegyezőt rendelt egyszerre.
Forrás: JátékNet.hu Webáruház

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top