Aktuális

Értelmi fogyatékos emberek szolgálnak ki egy pécsi kávézóban

Akik a közelmúltban Pécsett jártak, betévedhettek egy igazán különleges helyre. Az egyik kávézó két héten át arról volt híres, hogy személyzete átalakult: a gárda nem mindennapi segítséget kapott.

A Fogd a kezem Alapítvány a városban működtet napközi, terápiás és munkaotthont valamint lakóotthont értelmi sérült és enyhén mozgássérült embereknek. A vezetők gondoltak egyet: szeretnék, ha a pécsiek kicsit közelebb kerülnének lakóikhoz, ezért lehetőséget hirdettek a NIOK Alapítvány által üzemeltetett Adjukössze.hu honlapon: támogatókat kerestek, de vendéglátóhelyekkel is felvették a kapcsolatot.

Az ötlet lényege az, hogy két-két hétre önkéntes munkaerőt adnak a jelentkező helyeknek, így egy ideig a fiatalok besegítenek az ott folyó munkába: felveszik a rendelést, kiviszik a kávét, a sütit a vendégeknek. Fontos volt, hogy ne a konyhára kerüljenek, hanem az ügyféltérbe, hogy minél több ismerkedésre, beszélgetésre legyen lehetőségük a betérőkkel.

Értelmi fogyatékos emberek szolgálnak ki egy pécsi kávézóban

Első körben a pécsi Nappali Café csapata alakult át. Kilenc, 18 és 45 év közötti kisegítő érkezett, és a szervező, Cseresnyési Zsófia azt meséli, mindenkinek tetszett a dolog. “Voltak, akik először furcsállották, nem tudták, mi ez az egész. Mikor elmondtuk, mindenki mosolygott: milyen jó kezdeményezés.” Ez nyilván a kávézó személyzetének azért nem könnyű helyzet, de rugalmasan álltak hozzá. Az érintettek pedig? “Mikor megkérdeztük, csinálnák-e minden nap, azonnal rávágták, hogy igen. Szeretik megmutatni, hogy ők is tudnak” – mondja Zsófi.

A program következő állomása a pécsi Zsolnay negyedben található Griff kávézó: augusztus 3-a 16 órától két héten át itt találkozhatunk az új “kollégákkal”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top