Aktuális

Zivatarok mossák el a kánikulát

A sok napsütést hozó hétvége után a hét elejétől ismét egyre több helyen szakadhat le az ég.

Hétfőn az ország nagy részén még kitart a kánikula, délutánra a megélénkülő, megerősödő szélben 30-36 fok közé melegszik a levegő, ugyanakkor már közel sem lesz zavartalan a napsütés. Délnyugat felől érkeznek fölénk a felhők, melyekből késő délutántól a Dunától keletre többfelé, a Dunántúlon elszórtan kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. A hevesebb gócokat felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések is kísérhetik.

Hétfőre már nemcsak a hőség, hanem a várható heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőség miatt Budapestre és 10 megyére (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest) másodfokú, míg hat megyére (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém) elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett viszont 11 megyére (Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala) a várható heves zivatar és a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Eszerint ezeken a területeken kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. Egy-egy zápor, zivatar során pedig rövid idő alatt akár 25-30 milliméternél is több eső hullhat.

Ha kíváncsi vagy, hogyan alakul időjárásunk a hét további napjaiban, kattints az Időkép oldalára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top