Aktuális

Azt álmodtam, hogy mobilról tudok vonaljegyet venni

Lehet, hogy a "tapogatós" jegyautomaták csak a kezdet, és behatárolható időn belül végre mobilon vagy online is tudunk vonaljegyet venni? Hová fejlődhetne még a budapesti tömegközlekedés? Húzzunk bele!

Jó ez, ha van gép, és működik

Én tényleg örülök, hogy modern automatákból lehet BKV-jegyet vásárolni. Örülök, pedig nálunk egy sincs a környéken. A Béke téren is csak az újságos árul még jegyet – amikor éppen nyitva van –, így szombaton délután kénytelen vagyok a 105-ös busz sofőrjétől beszerezni a vonaljegyet, ha úgy adódik. És ugye senkinek nem kell bemutatni azt az arcot, ami akkor tekint vissza rám, ha az első ajtón felszállva a jegyigényemet jelzem a sofőrnek? De a modernizáció elkezdődött, a narancssárga “bedobálós” gépek helyett szuper érintőképernyős masinák vannak. Persze még jobb lenne, ha mindig működnének, és mindig vissza tudnának adni nagy címletből.

Azt álmodtam, hogy mobilról tudok BKV jegyet venniVannak még üres foltok…

Hétfőn egy anya a Facebookon adott hangot felháborodásának. Elmondása szerint négy automatából kettő nem üzemelt a Keletinél a napokban, ami meg ment, az nem tudott visszaadni. Aztán mehetett az egyetlen kasszához, sorszámot húzott, kisgyerekkel és negyven emberrel állt a sorban. (A történethez az is hozzátartozik, hogy az adott Facebook-poszt azóta eltűnt, a sztorit a 444-en megtaláljátok.)

Szóval van még hová fejlődni. De jó lehet ez, fiúk! A fejlődés útjába nem szabad állni, mi pedig a reggeli értekezleten összeszedtünk nektek néhány ötletet arra vonatkozóan, hogyan érkezhetne meg a BKV első szerelvénye 2014-be.

Amikor gyerek voltam, egy kis faluban laktam, naponta gyalogoltunk 2 kilométert a suliba. A Lenin út járdáján bandukolva mindig arról ábrándoztam, hogy 2014-ben már tuti mozgó járdák lesznek az út mellett, úgy, mint a Jetsons családban. Na erről már lemondtam, de az alábbiakról nem akarok!

Mobil app és “oyster” kártya. Messze a jövő?

1. A mobilomon vehetek lottót, de még állatkerti belépőt is. Parkolhatok SMS-sel, és az ötpercenként puttóhúzásra is leadhatom a számaimat üzenetben. Mégis miért nem lehet SMS-ben jegyet venni? Fogom, beütöm a számot, és 30 percig használhatom a tömegközlekedést. Hát nem mindegy, hogy egy papírdarabot szorongatok, vagy egy üzenetet mutatok fel az ellenőrnek? Tényleg érdekelne, hogy mi az, ami miatt a parkolás megoldható így, de egy vonaljegy nem.

2. Imádom Londonban, hogy veszek egy plasztikkártyát (Oyster card), bedugom az automatába, ráteszek 10-20-30 fontot, és már utazhatok is. A kapuhoz érintem a kártyámat, levonják az utazás árát, és kész. Az már maga lenne a földi paradicsom, ha egy itthoni verziónál a bankszámlámról is feltölthetném a kártya egyenlegét. Szerintem ez sem NASA-tudomány…

3. Azt sem értem, hogy miért jobb az egyenruhás, “most majd én elkaplak” tekintetű ellenőr-hadsereg egy jól működő beléptetőrendszernél a  metrón. De lehet, hogy bennem van a hiba – mint olykor a jegyautomatákban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top