Aktuális

2 százalék a pedofil pap: Ferenc pápa botot és a cölibátus megoldását ígéri

Kemény szavakkal állt ki a pápa a bántalmazott gyerekek mellett, azt ígérte, bottal lép fel a pedofil papokkal szemben.

Vannak helyzetek, amik egyszerűen elfogadhatatlanok, és vannak témák, melyekről nem lehet eleget beszélni. A pedofília bőven ezek közé tartozik. A gyerekek elleni szexuális erőszak, a molesztálás, a szexuális visszaélés olyasmi, amire nincsen magyarázat, ezt pedig, mint kiderült, Ferenc pápa is hasonlóan gondolja.

Előző héten találkozott hat áldozattal

A La Repubblica című olasz balközép napilapban kíméletlenül fogalmazott a témában. Az interjúnak egyébként előzménye is van, ugyanis a pápa július 7-én a pedofília hat áldozatával találkozott a Vatikánban, és kért tőlük személyesen bocsánatot, hangsúlyozva, hogy pedofíliát elkövető papoknak az egyházban semmilyen keresnivalója és helye nincsen.

Az interjúban ennél már lényegesen keményebben nyilatkozott. A gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélés állítólag az egyházban két százalékot tesz ki, ez véleménye szerint messze nem tolerálható arány.

“Ennek az adatnak meg kellene nyugtatnia, de bevallom, egyáltalán nem nyugtat meg. Ellenkezőleg, nagyon súlyosnak találom.

Két százalék a pedofil pap, közöttük van püspök és bíboros is. És még ennél is többen vannak, akik tudnak róla, de hallgatnak, büntetnek anélkül, hogy felfednék az okát.

Én ezt a helyzetet fenntarthatatlannak tartom, és szándékomban áll a megkívánt szigorúsággal fellépni ellene” – jelentette ki.

Van megoldás a cölibátusra, és meg akarják találni

Sokak szerint a probléma egyik fő háttere a cölibátus, melyet a 10. században vezettek be. Ferenc pápa viszont úgy gondolja, ez nem magyarázat. Ugyanakkor a cölibátus kapcsán azt is elmondta, hogy valóban létező nehézség, melyre viszont megvannak a megoldások, ő pedig ezeket a megoldásokat meg is szándékozik és meg is fogja találni.

A pedofília kérdéséről az interjú során kifejezetten keményen és eltökélten foglalt állást. “A pedofília leprája megfertőzi az egyházat is. Mint Krisztus, bottal lépek fel a pedofil papokkal szemben” – nyilatkozta.

 

OLVASS MÉG: Nyáry Krisztián: Kalandos életű, családos magyar püspök emelt szót elsőként a papi nőtlenség ellen

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top