Aktuális

Nem is lesz valós a tanárok fizetésemelése?

Emelik a tanárok fizetését, de vajon cserébe többet kell-e dolgozniuk? A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint igen. Ők is, mi is várjuk a minisztérium válaszát.

Van egy alapvetően jó hír, aminek lehetne örülni: a tanárok többet fognak keresni szeptembertől. Na, jó, azért nem óriási összegről van szó: bruttó 5–12 ezer, amivel többre számíthatnak majd a pedagógusok. A Magyar Nemzet cikke szerint így a pályakezdők 165 ezret vihetnek haza, a legidősebb tanárok pedig akár bruttó 300 ezer forint felett kereshetnek a következő tanévben. Miközben az is kérdés, valamennyi tanárra vonatkozik-e ez az emelés, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete másért is aggódik.

“A köznevelési törvény úgy határozza meg a tanárok kötelező óraszámát, hogy enged némi mozgásteret a fenntartónak, azaz az államnak” – magyarázza nekünk az elnök, Mendrey László. Ez egyébként azért is nehéz kérdés, mert a szervezet saját felmérése szerint ahhoz, hogy egy tanár heti 22 órát tartson, 51 órát kell dolgoznia.

Ebben az otthoni készüléstől a dolgozatok javításán át minden benne van, de azért azt könnyű belátni: ez már önmagában nagyon sok. Mendrey most attól fél, ahhoz, hogy az állam ezt az emelésre szánt bruttó összeget elő tudja teremteni, máshonnan kell elvenni, azaz “félünk, hogy ezt majd a tanárokon verik le, és mindenkinek megemelik a kötelező óraszámát. Ha csak kettővel emelik a kötelező óraszámot, az máris tízezer tanár állását sodorhatja veszélybe”.

Emiatt levelet írtak Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek, amelyben többek között azt kérik, hogy egységesítsék a köznevelésben dolgozó pedagógusok kötelező óraszámát, de szeretnék a 2010-es felmérést újra megismételni. Mendrey azt mondta, levelükre eddig nem érkezett válasz. Írásban mi is feltettük kérdéseinket a miniszternek, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top