Aktuális

Lépfenefertőzés van Tiszafüreden

Beteg szarvasmarhákat vágtak le, a húsból több konyhára is szállítottak.

Lépfenefertőzés gyanúja miatt öt ember került kórházba, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakosokat Debrecenben tartják megfigyelés alatt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állat-egészségügyi hatóságot nem értesítették. A kórházba került emberek az illegális szarvasmarhavágás során fertőződhettek meg. A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene-baktériumot.

A hatóságok kérik azokat, akik a beteg állatokkal közvetlen kapcsolatba kerültek, vagy fogyasztottak azok húsából és észlelik magukon a betegség tüneteit, mielőbb forduljanak orvoshoz.

Az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag felhasználták, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a konyha működését csütörtökön felfüggesztette, az ügyben rendőrségi feljelentést tesz.

Az időben felfedezett lépfene egyébként antibiotikummal jól gyógyítható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top