Aktuális

10 nő, aki meghódította a világot

"És vannak nők – ó legyenek áldottak!…", ha én nőkről nőként nem is ilyen megfogalmazásban, de hasonló dicsérő szavakkal írnék, mint Juhász Gyula tette Az élet bája című versében, akkor is kevésnek bizonyulnának e szavak azokra a tettekre, amelyek a felsorolásban található nők példaértékű kitartásáról szólnak!

Ann Bancroft 

Született: 1955. szeptember 29. Amerikai író, tanár és kalandor. Ő volt az első nő, aki sikeresen teljesített egy sor nehéz expedíciót mind az Északi,- mind a Déli-sarkon.1986-ban Bancroft 1600 kilométert tett meg kutyaszánon Kanada északnyugati részétől az Északi-sarkig, mint a Steger nemzetközi sarkexpedíció egyetlen női tagja.
A minneapolisi székhelyű yourexpedition.com által támogatott expedíció “jó alkalom arra – meséli Bancroft –, hogy az álmokról beszélgessünk a kisiskolásokkal. Nem akarom elveszíteni azt az érzést, amelyet 12 éves koromban éreztem: a tudatot, hogy szeretem, amit csinálok. Lehet nagyon keményen dolgozni a munka élvezetének elvesztése nélkül is. A lényeg: azt tedd, amit a szíved diktál”.

10 nő, aki meghódította a világot

Liv Arnesen

Született 1953. június 1. Norvég kalandornő. Az első nő, aki egyedül és mindenféle külső segítség nélkül átkelt az Antarktiszon. Arnesen akkor került az újságok címlapjára, amikor 1994-ben 1200 kilométert síelt egyedül a Déli-sarkig. De vezetett ő már női expedíciót Grönland jégtakaróján át Tibetbe és Nepálba. Arnesent nem csupán Földünk északi és déli jégsapkája, de a Mount Everest hóval borított csúcsa is vonzotta, így 1996-ban kipróbálta magát hegymászóként is. Fő célja, hogy a jövő nemzedékét, a fiatalokat a környezettudatos gondolkodásra nevelje, és mindennapivá tegye számukra az olyan problémákat, mint például a globális felmelegedés – hiszen a változtatás eszközei az ő kezükben vannak. 2001. november 1-jén Liv Arnsen és Ann Bancroft közösen tértek vissza az Antarktiszra. Bancroft és Arnesen 3800 kilométert tett meg sítalpakon a Drinning Maud-földtől a McMurdo Kutatóállomásig, átszelve a Déli-sarkvidéket. Sikerrel jártak, így örökre beírták magukat a történelembe. 2005-ben Arnesen és Bancroft a Jeges-tengert is meghódították – ők az első nők, akik áthajózták a jeges vizeket. (Forrás: explorertravel.hu, almalap.hu)
Az antarktiszi expedíciójukról írt könyvüket a Da Capo Press Kiadó No Horizon Is So Far (A legtávolabbi láthatár) címmel jelentette meg.

10 nő, aki meghódította a világot

Mae Carol Jemison

1956-ban született az alabamai Decaturban.1977-ben vegyészmérnöki oklevelet szerzett a Stanford egyetemen, majd 1981-ben orvosi diplomát a New York-i Cornell egyetemen. 1983–1987 között a békehadtest orvosaként dolgozott. 1987-től egyéves űrhajóskiképzésben részesült. Negyedik űrszolgálata alatt összesen 7 napot, 22 órát, 30 percet és 23 másodpercet (190 óra) töltött a világűrben. 5 265 523 kilométert repült, 126 alkalommal kerülte meg a Földet. 1993 márciusában befejezte az űrhajózást és onnantól kutatóként dolgozott. Jemison volt az első afroamerikai nő, aki a világűrben járt. Jemison egyszer így nyilatkozott a New York Timesban: “A hatvanas években, amelyekben felnőttem, az amerikai űrhajósok csakis férfiak voltak. Az űrsikló ablakán kinézve arra gondoltam, hogy milyen széles mosoly ülne ki annak a Chicagóban cseperedő kislánynak az arcára, ha láthatná későbbi magamagát.”

10 nő, aki meghódította a világot

Ismerd meg a többieket is a Csak tíz… Blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top