Aktuális

Szabadidős szakadék: te tudsz pihenni hétvégén?

Azt régóta tudjuk, hogy az anyák a hétköznapokon jóval több időt töltenek a gyerekeikkel és házimunkával, mint az apák. De mi a helyzet hétvégén, amikor elvileg mindkét szülő otthon van, és ráér?

A kisgyermekes anyák kicsit felszabadulnak hétvégén a gyermekgondozás terhe alól, mi is szoktunk látni vasárnap délelőtt apákat a játszótéren. Azonban nemcsak a megfigyeléseink, de a kutatások szerint is ezeknek a férfiaknak a párja eközben otthon van, és nem a lábát lógatja (legfeljebb gyantázza).

Ha a férfi leköti a gyerekeket, míg a felesége otthon takarít vagy ebédet főz, azzal aligha adott igazi szabadidőt párjának. A házimunka ugyanis a kutatások szerint a hétvégén is főként a nőkre szakad annak ellenére, hogy a férfiak ilyenkor többet vállalnak az otthoni teendőkből. És míg a gyereknevelésben egyre többen mondják azt, hogy egyenlően vesznek részt a párjukkal, addig a házimunkával kapcsolatban ez korántsem jellemző.

Hétvégén sincs időd magadra?

Egy amerikai elemzés szerint a pihenőnapokon a nők helyzete ugyanolyan siralmas, mint a hétköznapokon, sőt sok nő nyakába ilyenkor még több munka szakad. A dolgozó nők nagy része ilyenkor igyekszik bepótolni a hétköznapi rohanás miatt elmaradt otthoni házi- és ház körüli munkák elvégzését. Mert mindez továbbra is a nők dolga sok családban. A legtöbben.

A Pew Research Center jelentése azt is megállapította, hogy bár a főállású anyák általában több időt töltenek a gyermekgondozási és a házimunkák körül, mint a dolgozó anyák, ez a különbség a hétvégén mérséklődik. A dolgozó anyák majdnem ugyanannyi időt töltenek ilyenkor házimunkával, mint azok, akik hét közben is otthon tevékenykednek. A dolgozók ugyanis ilyenkor állnak neki például a takarításnak, míg a hét közben is otthon lévők ezt a munkát más napokra tudják szervezni, így hétvégén ők szünetet tarthatnak. A dolgozó nők 92, míg a háztartásbeli anyák 89 százaléka mondta, hogy túlterheltnek érzi magát.

Szabadidős szakadék: te tudsz pihenni hétvégén?

A férfiak jobban ráérnek

Az is jellemző, hogy a családapáknak nemcsak hét közben “lazább” a napirendje, hanem hétvégén is jobban belefér a sport, a barátokkal töltött idő, és több idejük jut a hobbijukra, mint a párjuknak. A tanulmány szerint az apák a hétvégi szabadidőt teljes mértékben kihasználják.

Egy ismerősünk, Tibor második gyereke nemrég született. Szerencsések, mert anyósa, amiben csak tud, segít nekik. Tibor a feleségére hagyja a háztartást és a kicsiket is, ő maga igyekszik “élni az életét”. Rendszeresen több napra elutazik, korábbi hobbijait nem adta fel. Náluk nem is kérdés: ha menni támad kedve, megy. Kirándulni jár, vagy épp többnapos túrákra a barátaival. A feleségének ilyen szabadsága nincs.

Zsolték viszont igyekeznek mindketten megtalálni saját idejüket a gyerekek mellett, de mivel ennél is jobban igénylik a közös programokat, számukra egy megbízható bébiszitter hozta meg a megoldást. “Havonta legalább egyszer, miután letettük aludni a gyerekeket, jön Gyöngyvér, aki késő éjjelig is felügyel a kicsikre – mondja Zsolt. – Ezenkívül igyekszünk apróbb találkozókat, gyors ebédeket összehozni hét közben együtt és külön-külön is. Ha Zsuzsi elmegy a barátnőivel, kérdés nélkül vigyázok a kicsikre, ha én mennék, ő marad. De szerintem ő jár el többet – nevet. – Hétvégén gyakran veszünk készételt, vagy rendelünk, hogy ne kelljen a főzéssel bajlódni.”  Zsolt azt mondja, a hétvége mindkettőjük számára a közös pihenésé.

A kutatások szerint azonban nem minden család osztja meg a munkákat. A szabadidős szakadék a két szülő között ugyanis a hétköznapokhoz képest a szabadnapokon átlagosan egy órányival nagyobb az amerikai családokban. A nők rovására.

Pedig pihenésre, megújulásra mindenkinek szüksége van. A valóságban azonban sokan csak álmodnak arról, hogy akár csak egy fél napot is egybefüggően kizárólag magukra áldozzanak.

Párkapcsolatban élsz? Nálatok ez hogyan működik?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top