Aktuális

A világ leghülyébb csalói, akik még szemetek is

George Clooney egy hotmailes e-mail címről vall szerelmet? És még pénzt is kér! Persze ha van, aki elhiszi és fizet, egyhamar biztos nem hagyja abba. A netes csalók új nevekkel, de régi trükkökkel támadnak.

Emmának az angoltanára javasolta, hogy gyakorolja a nyelvet internetes levelezőpartner-oldalakon. Valóban vannak, akik csak chatelésre vágynak, de netes csalók arra is használják ezeket az oldalakat, hogy átverjék a naiv netezőket. Emma igazából nem jó alany: egyrészt azon kívül tényleg nem vágyik másra, mint hogy az angol nyelvet élvezetesen, beszélgetve gyakorolja, másrészt nem olyan sérülékeny érzelmileg, mint azok (legfőképp nők), akik figyelemre és törődésre éhesen elhiszik, hogy egy több ezer kilométernyi kontinensen ismeretlenül is szerelemre lobbannak irántuk.

Hollywood és menekülttábor

A lagoszi chatpartner már két nap után meghívót kért tőle Magyarországra. Mert hát nehezen bírja ki nélküle, látni akarja. Vagy ott van az a gyémántkereskedő, aki üzlete megnyitásához 3500 euró kölcsönt szeretett volna. Hogy vajon miért nem tudja ezt a gyémántok árából kifizetni, nem is értem… A hamis fotókat látva valószínű, hogy itt van már az egész Pentagon, és nyilván Eric Worre MLM-guru sem örülne, ha látná, hogy az ő fotójával tesznek házassági ajánlatokat. Aki keres, az megtalálja magát George Clooney-t, aki hotmailes címről levelezik: Hollywood sosem volt elérhetőbb közelségben. Aztán vannak a szociális érzékenységre játszók is: ők nem szépítenek, már nem bírják tovább a menekülttáborban, azonnal kellene a pénz, mert kirabolták, a legjobb barátját nem tudja elérni – persze vadidegeneket az interneten keresztül igen. Emma jókat nevet a szívhez szólónál szívhez szólóbb leveleken, különösen azon, amelyiken képét Eric Worréjéval photoshopolták össze szívecskékkel és fojtogatóan sok girlanddal.

“Örülök, hogy beszéltünk, édesem. Bébi, nem kell sírni, oké? Olyan rossz nekem, ha sírsz…Amúgy most éppen fent vagyok a skype-on, várlak. És hiányzol is. Csókok, A te imádott királyod, Danny.

“Örülök, hogy beszéltünk, édesem. Bébi, nem kell sírni, oké? Olyan rossz nekem, ha sírsz… Amúgy most éppen fent vagyok a skype-on, várlak. És hiányzol is. Csókok, a te imádott királyod, Danny.”

Daniel két hét után már “férjed”-ként írta alá az Emmának címzett levelet. “Tudom, hogy jönnek próbatételek, de ne add fel, bébi! Légy erős, hogy elérjük céljainkat, mint férj és feleség, az utolsó leheletünkig. Úgy szeretlek! Csók, csók, csók”. A fotókon pedig Eric Worre látható, aki amúgy az Egyesült Államokban él, MLM céget vezet, családos, és fogalma sincs, hogy a világhálón a nevében kérik meg nők kezét.

Emma egyik kedvence, akin jókat szórakozik. “Gyönyörű nő vagy, és szerintem az összes férfi körületed vak, hogy nem látja, milyen szép vagy. Remélem, a szíved is gyönyörű, mert egy nő külseje nem az i
Emma egyik kedvence, akin jókat szórakozik. “Gyönyörű nő vagy, és szerintem az összes férfi körülötted vak, hogy nem látja, milyen szép vagy. Remélem, a szíved is gyönyörű, mert egy nő külseje nem az igazi szépségéről árulkodik” – írta a pénzétől és aranyékszereitől megfosztott mérnök. Aki szerelmet ígér, pénzért cserébe. “A bankkártyámat nem tudom használni. Az anyám öreg és nem dolgozik, egyke vagyok. Próbálom elérni a barátomat, Gary-t New Yorkban, de a száma nem kapcsolható,és nem válaszol az e-mailjeimre. Csak azt akarom, hogy mindent tudj rólam, mert a boldog és hosszú kapcsolat titka, ha mindent megosztunk egymással.” Itt nyilván a bankszámlára gondolt… Mellékletként küldött magáról egy egy mérnöki oklevelet, és egy Google-ról vett képet az álgyerekéről.

Nem kell FBI-ügynöknek lenni ahhoz, hogy a próbálkozók lelepleződjenek, taktikájuk eléggé egyszerű és átlátszó. A chatoldalakon egy nap alatt összeszedik a frissen regisztrált nőket, majd e-mail címeikkel együtt eltűnnek, és immár privátban folytatják a levelezést. Ha nem a legelején, akkor maximum két nap alatt kiderül, miről van szó. Az afrikaiak – zömében ghánaiak és nigériaiak – udvariasak, leveleik többszörösen bővített mondatokból állnak. Az amerikaiak és a kanadaiak viszont már a chat legelején megkérdezik: “mi van rajtad?” Ha skype-olnak, arcot nem adnak, csak hangot. Van, aki vállalja arccal, de a háttérből beszűrődik a kutya és a gyerekzaj. Nehéz lehet a gyémántkereskedők élete egy zsúfolt bérlakásban! Amúgy nők is küldenek túlfűtött leveleket, ha éppen nem tudják eldönteni a chates név alapján, hogy férfiről vagy nőről van-e szó. Kedvcsinálóként mellétesznek egy fotót, ami nem kifejezetten buja, inkább olyan, amilyet alulöltözött, unatkozó tinilányról lehet lőni a délutáni szottyadásban.

Egy hónap elég

Emma jól szórakozik, megtanult “fél kézzel szerelmes levelet írni, angolul a csillagokat lehazudni az égről” – lássuk be, ezt egy tanfolyam sem vállalná. Ő azokat a nőket sajnálja, akik a pénzen túl (vannak, akik sajnos tényleg bedőlnek, és dollár- vagy euróezreket veszítenek) nagy érzelmi károkat szenvednek, például egy fájdalmas válás, szakítás után, és azt hiszik, most társra találtak. A csalók egy hónap alatt jól megdolgozzák az embert, és az illető már annyira megszereti a ghánai gyémántkereskedőt vagy kamu George Clooney-t, hogy bármit mond neki a józan esze, akkor sem ereszti, mert egyszerűen hinni akar benne.

Az internetes csalókat több oldal gyűjti, ezek az ún. scammer oldalak. Akinek van ideje, végignézheti a róluk készült több ezer képet, nehogy maga is csapdába essen. Vagy ha jót akar szórakozni, mert Mel Gibsontól Beyoncéig itt van mindenki, aki számít.

Csak remélni tudom, hogy sosem jutok el a magánynak arra a szintjére, amikor elhiszem egy vadidegennek, hogy én vagyok neki az egyetlen és a legdrágább – csak mert az e-mail fiókomban egy kiskutya vörös rózsával a szájában kíván jó reggelt. Még szerencséjük, hogy nem kézzel kell írniuk, elég a copy+paste…

Rózsás kiskutyával kíván jó reggelt Daniel Emmának. A képet egy levél kísérte, melyben arról ír, hogyan imádkozik Emma boldogságáért. “A reggeli ébredés egyik öröme, hogy tudod, valahol, valaki meleg
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top