Aktuális

Állásmegosztás: elméletben szép, de nálunk nem elérhető

A kisgyerekesek többsége nem tud rögtön nyolcórás állásba visszamenni a gyes után, részmunkaidőre viszont kevés helyen van lehetőség. Erre lenne megoldás az állásmegosztás, de itthon valahogy ez sem igazán működik.

“A job sharing tulajdonképp teljes munkaidős állás, amelyet két ember tölt be, és az azzal járó feladatok, felelősség és fizetés is két ember között oszlik meg” – magyarázza Keveházi Katalin, az első hazai anyabarát munkaközvetítő és tanácsadó cég, a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány vezetője. Az ebben a munkakörben dolgozó nők (de akár férfiak) munkaidejüket többféleképpen feloszthatják egymás között: 4-4 órai váltással, tömörített héttel – amikor egyik és másik munkavállaló is két és fél napot dolgozik – vagy akár heti váltásban. Így a munka és a magánélet is könnyen összeegyeztethető – elvileg.

Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban már a 90-es években elterjedt ez az atipikus munkaforma, hiszen egyrészt ezzel csökken a munkanélküliség, másrészt sokak számára jó megoldás lehet. Magyarországon mégis alig pár helyen működik. A háttérben nagy valószínűséggel az áll, hogy sokan úgy vélik, akinek gyermeke van, az törvényszerűen sokat hiányzik, vagy nem tud kellőképp munkájára koncentrálni.
Pedig az állásmegosztással maga a cég is jól járhat: könnyebb a helyettesítés, arányosan oszlanak meg a juttatások, szabadságok, a befejezetlen munka miatt nem kell aggódni, mert mindig van, aki átvegye. A munkáltató tulajdonképp egy ember “áráért” kettőt kap.

“Készítettünk egy 2007-es felmérést, ahol hazai cégeket kérdeztünk meg az állásmegosztásról – mondja Keveházi Katalin. – Szinte alig foglalkoztatják ebben a formában a kisgyermekes munkavállalókat, és sokan a job sharing alatt két részmunkaidős dolgozót értenek, például recepciós és vendéglátós munkakörben elhelyezkedőket. Pedig a valódi job sharing arról szól, hogy két hasonló kompetenciájú és »összeillő« embert »rakjanak össze«. Az persze kis pluszmunkával jár, hogy a két dolgozó munkáját összehangolják illetve ki kell találni, hogyan lehet a két ember teljesítményét külön-külön mérni.”

A job sharing tehát egyelőre utópia, de más rendhagyó munkaformákat – részmunkaidő, távmunka – legalább alkalmaznak az informatika vagy a bank világában. A Kürt Zrt. például a kezdetektől gyermekbarát munkahely kialakítására törekszik: “Nálunk olyan értelemben van lehetőség job sharingre, amikor két részmunkaidős tölti le a napi nyolc órát, és lehetőség van rövidített munkahétre vagy részleges távmunkára. A kismamákon kívül másoknak is biztosítjuk ezeket a választási lehetőségeket. Így nyáron gyermekelhelyezési lehetőséget teremtünk, nyári táborokat szervezünk. Az egyik konferenciatermet ilyenkor átalakítjuk, egy kis mesebirodalommá válik az egész. Jó, mert a szülő napközben is beugorhat egy puszira a gyermekéhez” – mondja Gergácz Lili, a cég HR-vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top