Aktuális

György Sándor Lajos: a Brit Birodalom legújabb ékköve

Akárha egy filmet néznénk – pedig ez a valóság. Hogy az arisztokráciának mégiscsak van valamennyi értelme még ezekben az időkben is, arra talán a brit trónörökös, Vilmos herceg és szűkebb családja lehet a legjobb példa. Ezek az emberek ugyanis tényleg mintát szolgáltatnak arra, hogy királyság ide vagy oda, lehet méltósággal, normálisan élni – és talán boldogan is.

A ma létező leghíresebb trónörökös: ő királyi fensége Vilmos Artúr Fülöp Lajos, Cambridge hercege, Strathearn grófja, Carrickfergus bárója, a Legnemesebb Térdszalagrend Királyi Lovagja – de az egyszerűség kedvéért nevezzük most csak Vilmos hercegnek! A média és az  alattvalók minden lépését figyelik. És minden egyes lépés egyre nagyobb szimpátiát kelt iránta. Londonban lakó magyar ismerőseimről azt gondoltam, kicsit megzakkantak, amikor hatalmas várakozással beszéltek arról, mi lesz abból, hogy Vilmos elkezdett randevúzni Kate Middletonnal. Mindent tudtak róluk, természetesen azt is, hogy a leendő hitvesen és Vilmoson mikor milyen ruha volt. Mire eljött a királyi esküvő 2011. április 29-én, én is azon kaptam magam, hogy – kétmilliárd másik földlakóval együtt – munka helyett a neten követem a ceremóniát, percről percre. Hogy a dolgok tovább fokozódhatnak, az mindenkinek egyértelmű volt. A Brit Birodalmon szélvészként söpört végig a széles mosolyokkal kísért sóhaj: érkezik a királyi kisded George Alexander Louis (György Sándor Lajos) aztán felrobbantotta a cukiság-atombombát – lába előtt hever a nemzet.

Vilmos, a szupersztár

Európában sok helyütt inog a királyság intézménye. A legjobb példa erre Spanyolország. Udvartartást vinni drága mulatság, és mivel a királyok hatalma szimbolikus, praktikusan szemlélve némileg értelmetlen is. Nem úgy Nagy-Britanniában, ahol Diana hercegnő és fia, Vilmos herceg személyisége hozta vissza azt a rajongást, amelyik legfeljebb a Rolling Stonesnak jár ki a szigetországban. Vilmos mindent úgy csinált, ahogyan azt egy rendes fiúnak, majd egy rendes férjnek, apának kell. Botrányoktól mentesen próbált élni, diplomát szerzett a St. Andrews Egyetemen, repülőtiszti kiképzést kapott, majd helikopterpilótának állt. Titkos küldetések, kokainszállító hajó elfogása, majd mentőhelikopterezés – korábban a nőket varázsolta el, most kivívta a férfiak szimpátiáját is. De a nők hiába ácsingóztak rá, hiszen eddigre mindenki elkönyvelte magában, hogy a britek királynéja egyszer majd Kate Middleton lesz. Az a lány, akivel még az egyetemen ismerkedett össze 2001-ben. A szénbányász ősök leszármazottját, a légi irányító apa és stewardess anya lányát 2011 áprilisa óta Katalin Cambridge-i hercegnének kell szólítani. Akinek vonásai, derűje és női finomsága leginkább Dianát idézi.

Pénzt fial a születés

Mesebeli házasságkötés, majd kiegyensúlyozott, nyugodt időszak – minden adott volt, hogy Vilmos és Katalin ne másolja a brit királyi család elmúlt évtizedeit, ahol megcsalás, válás, majd Diana halálával családi tragédia vetett árnyékot a mindennapokra. II. Erzsébet is annyira megkedvelte unokája választottját, hogy Katalin “nagymamának” szólíthatja. Hogy Erzsébet nemsokára dédnagymama lesz, arról 2012. december elején értesült, amikor Katalint terhességi rosszullétek miatt rövid ideig kórházban kezelték. A sajtó egyből találgatásokba bocsátkozott. A Daily Telegraph ikreket várt – Katalin azonban egy szem fiút. A fogadóirodák bedobták a lehetséges neveket – a György is közöttük volt –, a brit alattvalók pedig felpörögtek a babavárás hónapjai alatt. Olyannyira, hogy a Hello Daily News kiszámolta: György herceg születése 243 millió fonttal fogja megdobni Nagy-Britannia GDP-jét: ennyi pénzt fognak közvetlenül a születés után pezsgőre, bulira és szuvenírekre költeni az  emberek. Az egész Brit Nemzetközösség tűkön ült, mikor érkezik már a gyermek: Új-Zélandon például több hídra és középületre előkészítették a kék vagy rózsaszín, ideiglenes közvilágítást – attól függően, milyen neme lesz a legifjabb trónörökösnek. 2013. július 22-én aztán újra – neten és a sajtóban percről percre követhető – világra szóló esemény vette kezdetét: Katalin hercegné vajúdni kezdett. A baba délután jött a világra, és még aznap, a British Telecom 187 méteres tévétornyának 177 LED-táblából álló kijelzőjén, London felett nemsokára megjelent a felirat: “Fiú!”

Menyasszonytippek

Bár még minden tejfoga sem bújhatott ki, az angolok máris találgatják: vajon kit vesz majd nőül a kis herceg. Királyi vérből származik-e az ara, vagy egyszerű polgárlány lesz a szerencsés kiválasztott?
A fogadóirodák már készülnek a napra, amikortól tippelni lehet György herceg jövendőbelijére. Royalisták reménykednek: talán valamelyik európai hercegkisasszony lesz a befutó. Még mi, magyarok is labdába rúghatunk, hiszen idén februárban, Amszterdamban magyar hercegnő született! A papa Jaime herceg, a jelenlegi holland uralkodó, Vilmos Sándor unokatestvére, anyai ágról. A mama viszont magyar gyökerekkel bír; Cservenyák Viktória a lánykori neve. Miután Jamie anyja a Bourbon–parmai ház fejéhez
ment feleségül, Viktória házasságkötése óta viselheti a “parmai hercegné” megtisztelő címet. Az újszülött pedig ily módon még az utolsó magyar uralkodó, IV. Károly hitvesével is rokonságban áll, hiszen Zita királynő is ebből a családból származott. A kitűnő pedigréjű csecsemő teljes neve nem véletlenül ez: ő királyi fensége Zita Klára parmai hercegnő. De hogy ki lesz a kis György felesége? Természetesen a konzervatívokkal szemben mi abban reménykedünk, hogy a szíve dönt és nem a rang.

 

Hisztéria és nyugalom

A britek az utcára vonultak, és óriási partival köszöntötték Györgyöt. A hír mindenhol címlapon volt, sőt a The Sun bulvárlap The Son (Fiú) címen jelent meg. 41 ágyúlövés a Hyde Parkban, 62 a Towernél – egységbe forrt a birodalom. A windsori Legoland-parkban már másnap megtekinthető lett György mint legóbaba. Vilmos csak augusztus közepén mutatkozik a nyilvánosság előtt, mikor is elárulja mindenkinek a meglepő titkot: “György hangos, de nagyon aranyos.” Nehezen bírják az újszülöttel való megterhelést és alvásmegvonást, de bíznak benne, időszakos a dolog, és nemsokára nyugodtabbak lesznek az éjszakák. Vilmos szeptemberben végleg leszerel a légierőtől. Katalinon pedig, amikor először mutatja meg magát, még látszik, hogy nem nyerte vissza tökéletes alakját – nők milliói sóhajtanak fel, hogy mégsem “kötelező” szülés után azonnal felüléseket és kardioedzést végezniük. Három hónappal születése után, októberben, mindössze 22 meghívott vendég előtt megkeresztelik György herceget – remek hivatalos fotók készülnek róla. És azóta sem sok. A királyi család ugyanis megpróbálja megelőzni azt, ami Dianával történt – hogy teljesen “elhasználja” őket a nyilvánosság. Apró hírek azért érkeznek: György mellé Angliában végzett spanyol nevelőnőt fogadtak, amíg a hercegi pár idén áprilisban első nagyobb útján Ausztráliába és Új-Zélandra látogat. Vilmos és Katalin egyre felszabadultabbnak tűnik a képeken, látszik, hogy remekül vannak. A sajtó pedig megint egy lépéssel előbbre jár, és különböző elejtett mondatokból és szerelmes összenézésekből arra következtet: lassan érkezik György mellé egy kistestvér.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top