Aktuális

Miért nem tudunk nyitottak lenni az Eurovízióra?

Ha írnék egy dalt, az biztos arról szólna, hogy tök mindegy, mit csinálsz, ha nyersz egy versenyben, a többiek "szurkolói" úgyis utálni fognak.
Miért nem tudunk nyitottak lenni az Eurovízióra?

Nem fogok dalt írni, de cikket igen. Mert vasárnap reggel sokkolt az összes olyan bejegyzés, amelyek közül most csak néhányat mutatok példaképp. Nem vagyok liberális élharcos vagy melegjogi képviselő, de azt hittem, 2014-ben már nem téma azon fröcsögni, hogy valaki más. Azt is hittem, hogy tudjuk miről szól az, hogy Európa egy nagy közösséget formál, és ezt ünnepli évente egyszer, egy éjszaka. Legalábbis azt hittem, amíg bele nem olvastam a facebookos hozzászólásokba a saját falamon és a Nők Lapja Café oldalán:

“A hang is jó, a szám is ok, de miatta nem engedtem kislányaimnak, hogy nézzék a műsort… András számát viszont mindennap meghallgatjuk. GRATULÁLUNK …a hibrid ember számomra emészthetetlen.”

“Szegény Mozart, ha élne, elképedne honfitársai ízlésén, tehetségtelen, hang hiányában az eltérő szexualitását villogtatta,”

“ha nönek öltözött volna es szakallat növesztett volna most ö lenne a gyöztes! de sajna olyan vilagban elünk ahol ilyen undormanyok vannak elönyben…”

“Miert hivja nőnek ezt a jelenseget barki is?Milyen vilag az ahol töke van a menyasszonynak?Mar bocsanat sok a meleg baratom de azert ne azzal nyerjunk mar ilyen versenyt hogy (ahogy egy meleg ismerosom mondana) ‘buzik erre az oldalra’. Nem volt rossz de azer ennyire jo se.”

“beteg világban élünk…”

Sokkolt.
Mert azt gondoltam, hogy nyitottabb országban élek. Pedig mi is talán 10 pontot adtunk az osztrák “szakállas nőnek”, és bár azt gondolom, ez nem sértő, azért neve is van neki, használjuk hát : Conchita Wurst.

Sokkolt.
Mert bár nekem nincs gyermekem, ha egyszer lesz, mindig arra fogom nevelni, hogy legyen nyitott, befogadó, és emberséges. És nem fogom eltiltani attól, hogy leüljön megnézni az Eurovíziós Dalversenyt, csak azért, mert abban énekel egy szakállas nő. Az én feladatom lesz elmagyarázni neki a miértet, és ezáltal egy elfogadó, toleráns felnőtté nevelni őt. Olyan nehéz lenne? Nem tudom, könnyen papolok, tudom: NEM VAGYOK SZÜLŐ. De ember vagyok, elképzelem. “Drágám. Ő egy férfi, aki nőként öltözködik, így tudja kifejezni önmagát, úgy érzi, ez az igazi személyisége. De ne a külsőségeket figyeld, hanem a hangját, és azt, milyen ember. Mert rossz úton jár az, aki először végigméri egy másik ember külsejét, majd ítélkezik felette, még mielőtt megismerné. Nem beteg ő, csak más, mint amit megszoktál.” 



Sokkolt.
Mert a másság nem betegség. A szakállas nő nem pedofil, és a kettőt összemosni félelmetes tudatlanság. Nem gondolom, hogy ártott volna a meleg közösségnek, ő transzvesztita, tőlük ez nem szokatlan színpadkép. Az már más kérdés, hogy ezt lehet kedvelni vagy nem kedvelni.

Sokkolt.
Mert azt gondoltam, hogy 2014-ben már mindenki számára világos: az Eurovíziós Dalfesztivál NEM egy tehetségkutató. Azt mutatjuk, hogy milyen sokszínűek, egyediek, másak vagyunk. Közben pedig befogadóak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top