Aktuális

Így vásárolj, közlekedj, parkolj a hosszú hétvége alatt!

Változik a vasúti és a közösségi közlekedés rendje, akárcsak az üzletek nyitva tartása és a parkolási díjfizetés.

Bevásárlás

Május 1-jén (csütörtökön) az üzletek zárva tartanak, kivéve a nonstop kisboltokat, benzinkutakat, virágboltokat. Május 2-án (pénteken) az üzletek ismét a szokásos hétköznapi rend szerint nyitnak. A hipermarketek, a nagy élelmiszerboltok reggel 6-tól, 7-től várják a vevőket, a plázák boltjai délelőtt 10-től tartanak nyitva. Május 3-án (szombaton) és 4-én (vasárnap) a szokásos hétvégi nyitva tartás várható.

BKK

Május 1-jén, csütörtökön, a munka ünnepén a BKK járatai az ünnepnapokon érvényes menetrend szerint közlekednek. A bevásárlóközpontok zárva tartása miatt a 22-es busz helyett a 22A, a 64-es helyett a 64A, a 104-es helyett a 104A, a 123-as helyett a 123A, a 126-os helyett a 126A, a 162-es helyett pedig a 262-es busz közlekedik. Nem tér be az áruházakhoz a 38-as, a 92-es, a 135-ös, a 138-as, a 204-es és a 218-as járat. A 140B busz a Törökbálint, bevásárlóközpont végállomás helyett csak a Határ utcai megállóig jár.

Csütörtökről péntekre, péntekről szombatra, szombatról vasárnapra virradó éjjel az éjszakai járatok a hétvégi éjszakai menetrend szerint közlekednek.

A következő hétvégén, május 10-én, szombaton a pihenőnappá nyilvánított május 2-ai pénteki munkanapot kell ledolgozni, ezért akkor az iskolaszünetben érvényes pénteki menetrend szerint lehet utazni.

Vasúti közlekedés

A május 1-jei ünnep és azt követő munkanap-áthelyezés következtében módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok az alábbi napokon: április 30-án (szerdán) pénteki, május 1-jén (csütörtökön) szombati, május 2-án (pénteken) és május 3-án (szombaton) ünnepnapi menetrend lesz érvényben. Május 4-én (vasárnaptól) már a megszokott menetrend alapján közlekednek a vonatok.

Az ünnep ideje alatt a várható növekvő utasforgalmi igényekhez igazodva a MÁV-START Zrt. a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon a vonatok szerelvényeit megerősítve, több járművel közlekedteti a kényelmesebb utazás érdekében. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy a menetjegyüket váltsák meg elővételben, illetve vegyék igénybe az internetes jegyvásárlás, továbbá az otthoni menetjegynyomtatás lehetőségét a MÁV weboldalán.

Parkolás

A várakozási övezetekben május 1. (csütörtöki) és május 2. (pénteki) munkaszüneti napokon a parkolás díjmentes, akárcsak a május 3-4.-i hétvégén (május 10-én, szombaton azonban fizetni kell majd!). Mindez alól kivétel az I. kerületi, Várban lévő és a Citadella alatti, a III. kerületi, Flórián üzletközpont melletti, valamint a XIII. kerületi, Margitsziget északi részén található parkoló. Ezenkívül a szabályozás nem vonatkozik az őrzött, fizetős P+R parkolókra, valamint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló, közterületen lévő mélygarázsokra és parkolóházakra. A XIII. kerületi, margitszigeti parkolóban, az őrzött, fizetős P+R parkolókban (II., Hűvösvölgy végállomás, XIII., Újpest–Városkapu metróállomás, XIX., Kőbánya–Kispest metróállomás) és a VIII. kerületi Rákóczi tér alatti mélygarázsban a megszokott rend szerint kell fizetni a várakozásért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top