Aktuális

A Vácrátóti Botanikus Kert

Virágba borult hazánk legnagyobb és legtöbb növényfajjal büszkélkedő botanikus kertje, a Vácrátóti Botanikus Kert. A több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló, romantikus kertben pár napig még teljes pompájukban tekinthetők meg a tulipánok. A 27 hektáros terület minden évszakban lebilincselő látvány.

A botanikus kert kastélyparkból alakult ki, első írásos említése 1827-ből származik. Többszöri tulajdonosváltás után 1871-ben Vigyázó Sándor gróf vásárolta meg a birtokot. A gróf az eredeti kastélyt átépíttette, és a kertben is hatalmas munkákat indított el. A kerten átfolyó Sződ-Rákos patak és egy meglévő tó átalakításával  kis hidakkal, vízeséssel tarkított, összefüggő tórendszert alakítottak ki. A kitermelt nagy mennyiségű földdel az amúgy is  lankás domboldalakat még változatosabbá tették. A romantikus hatást alagút és vízi malom építésével tették teljessé a 19. század végén.

A gróf halála utáni időszak borzalmas pusztítást hozott.  A tulajdonjog körüli pereskedés, az új tulajdonos által elrendelt bontások, fairtások, majd a második világháború rombolása nem maradtak következmények nélkül. Sok viszontagság után 1952-ben végre megvalósult Vigyázó Sándor szándéka, az ingatlan a Magyar Tudományos Akadémia birtokába került.

A Vácrátóti Botanikus kert
 
A Vácrátóti Botanikus kert
 
Még több kép és infó a Közel és távol blogon

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top