Aktuális

Nem kelendő az új szocpol

Az eddigi igénylés jócskán elmaradt a kormány várakozásaitól.

Az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető lakásépítési hozzájárulás (szocpol) tavalyelőtti újbóli bevezetésétől 2013 végéig több mint ezer lakáscélú szociálpolitikai szerződés jött létre – írja a Napi Gazdaság.

Összesen 1083 szocpoligénylés futott be a pénzintézetekhez az elmúlt két évben, az így kihelyezett mintegy 1,2 milliárd forint állami támogatás jócskán alatta maradt a kormány várakozásainak. A kormányzat úgy kalkulált, hogy az induló évben megközelítőleg négyezer család él majd a lakáscélú kedvezménnyel, és ennek finanszírozására az 5 milliárd forintot is meghaladó forrást különítettek el a központi költségvetésben.

Mint az OTP Banknál elmondták, a 2 év alatt egymilliárd forintnál nagyobb összeget folyósítottak erre a célra, vagyis majdnem a teljes összeget ők helyezték ki. A szociálpolitikai kedvezménnyel élő ügyfelek számát ugyanakkor kevesli a bank, s úgy látják, egyelőre nem is körvonalazódik, hogy mitől következhetne be trendforduló a kereslet terén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top