Aktuális

Elismerték a “harmadik nem” létezését Indiában

A döntést áttörésként üdvözölték a transzszexuálisok jogait védő csoportok aktivistái.

Elismerte a “harmadik nem” létezését az indiai legfelsőbb bíróság. “A transzszexuálisok elismerése harmadik nemként nem társadalmi vagy orvosi, hanem emberi jogi kérdés” – jelentette ki K. S. Radhakrisnan bíró.

A legfőbb indiai bírói szervezet egyben utasította a kormányt, hogy tekintse a transzszexuálisokat “társadalmilag és gazdaságilag hátrányos helyzetű” csoportnak, s biztosítson számukra a többi kisebbségi csoporthoz hasonlóan munkát közintézményekben és helyeket oktatási intézményekben. “A transzszexuálisok ennek az országnak az állampolgárai, joguk van az oktatáshoz, és őket is megilleti az összes többi jog” – hangsúlyozta a bíró.

Egy Lakszmi Narajan Tripathi ismert aktivista vezette, eunuchok és transzszexuálisok jogait képviselő csoport fordult 2012-ben beadvánnyal a legfelsőbb bírósághoz jogaik elismertetését kérve. “A mai napon vagyok először büszke arra, hogy indiai vagyok” – mondta az aktivista a bíróságon.

Április elején az ausztrál legfelsőbb bíróság döntött a semleges neműek jogállásának elismeréséről. Németország és Nepál is engedélyezi az állampolgárainak, hogy X-et írjanak útlevelükbe a “neme” rovatba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top