Aktuális

Volt magyar prostituálttal találkozott Ferenc pápa

A nemzetközi nőkereskedelem egyik magyar áldozata is ott volt a Vatikánban.

Ferenc pápa – akit a világ legjobb vezetőjének választottak meg – a prostitúció rabságából kiszabadított négy nővel, köztük egy magyarral is találkozott a Vatikánban az emberkereskedelemről rendezett nemzetközi konferencián. A világ 20 állama rendőrségeinek képviselői tanácskoztak két napon át a Vatikánban a Ferenc pápa által “modern rabszolgaságnak” nevezett emberkereskedelemről.

A vatikáni találkozót Vincent Gerard Nichols, Westminster érseke, az angliai és wales-i püspöki konferencia elnöke rendezte, aki egyben az emberkereskedelem felszámolásával foglalkozó nemzetközi szövetség elnöke is. A résztvevők között volt Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard főparancsnoka, Alessandro Pansa olasz országos rendőrparancsnok, valamint John Olorunfemi Onaiyekan, a nigériai Abuja érseke és számos egyházi intézmény és szervezet, amely az emberkereskedelem áldozataival foglalkozik.

Ferenc pápa – akinél a napokban II. Erzsébet járt látogatóban – a csütörtökön véget ért konferencia résztvevőivel találkozva azt hangoztatta, az egész világot sújtó emberkereskedelem “az emberiség elleni bűncselekmény”. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a hatóságok és az egyház közösen léphetnek fel a “kiszolgáltatott férfiak, nők és gyermekek kizsákmányolásával” szemben. Az egyházfő külön találkozott négy olyan nővel, aki a prostitúció-maffia hálójába került, majd innen nagy nehézségek árán kiszabadult. Ferenc pápa egy argentin, egy chilei, egy cseh és egy Boglárka nevű magyar nővel beszélgetett.

Az egyik áldozta és az egyházfő, Forrás: News.va / Facebook
Az egyik áldozat és az egyházfő, Forrás: News.va / Facebook

A konferencia nyilatkozattal zárult, amellyel a hatóságok és az egyház képviselői arra kötelezték el magukat, hogy megelőzéssel, pasztorációs gondozással és az áldozatok integrációjával fellépnek az emberkereskedelem ellen. Ferenc pápa a nemzetközi közösségtől egységes és hatékony stratégiát sürgetett az emberkereskedelemmel szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top