Aktuális

Lépfenében elpusztult egy oroszlán Debrecenben, bezárták az állatkertet

A fertőzés valószínűleg egy szarvasmarhától ered, amelyet a nagy ragadozókkal etettek meg.

Lépfenében elpusztult a debreceni állatkert egyik hím oroszlánja, az intézmény nem látogatható – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága és Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

A járványügyi ellenőrzés megállapította, hogy a fertőzés egy szarvasmarhától ered, amelyet a nagy ragadozókkal etettek meg. Az állatkertben és a szarvasmarhatelepen ugyanakkor jelenleg nincs “lépfenére gyanús” állat. Az állatkert és a marhatelep állatai hatósági megfigyelés alá kerültek, az állatkertben ezen időszak alatt a látogatás szünetel.

A hatóság közlése szerint azon a településen, amelyről a fertőzött állat kikerült, minden szarvasmarha-, juh- és lótartót értesítenek, és beoltják az állataikat, akárcsak az állatkertnek az erre a fertőzésre fogékony lakóit. Hatósági rendelkezésre a keletkezett állati mellékterméket ártalmatlanították, valamennyi érintett létesítményt és eszközt fertőtlenítenek. Az állatgondozók és az érintett szarvasmarhatartó megelőző gyógyszerezése megkezdődött.

A közlemény szerint a debreceni állatkert látogatói nem kerülhettek közvetlen kapcsolatba a beteg állattal, így őket nem fenyegeti a megfertőződés veszélye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top