Kipróbáltuk: így járható babakocsival a 4-es metró

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Gyerekkel metrózni nagy kaland – és ezt érthetjük jó és rossz értelemben is. Lássuk, mire megy három babakocsis anyuka a 4-es metróban!

Buszon, metrón, villamoson utazni gyerekekkel óriási kaland, hiszen nagyon szeretik a kicsik a járműveket. Izgalmas, mozog, fényes, hangos, érdekes. Sokszor gyorsabb, olcsóbb és persze környezetkímélőbb utazási forma, mint ha autóznánk. Ám könnyen keserves küszködésbe torkollhat a kaland, ha a környezet (jelesül a BKK) nincs a segítségünkre.

Túlélőprogram kismamáknak

„Amikor Ábellel voltam terhes, a szentendrei HÉV vonalán dolgoztam, és mivel ott a peronról a kocsiba csak jó nagy lépéssel lehet felmászni, egy idő után, hogy ne rúgjam meg a térdemmel a hasamba növekedő kisbabám, sajátságos oldalazó technikával tudtam  csak felkapaszkodni. Ekkor kezdtem el kapiskálni, hogy babakocsival sem lesz könnyű az élet, sőt…” – meséli Réka, az Anyawellness blog szerzője. „A kevésbé szerencsések, akik az Örs vezér terénél nem a metró oldalára születtek, kénytelenek az aluljárót használni – mondja. – Ebben az esetben körülbelül harminc-negyven lépcső le, azután fel. Mindez egy legalább tízkilós, széles babakocsival, benne egy izgő-mozgó tízkilós gyerekkel, pelenkázótáskával. Először extrém sportként gondoltam az aluljáró-átkelésre, de mivel egy idő után az egyik térdem (amelyiken a babakocsit tartottam) elkezdett fájni, és a cipelő oldalam sokszor kék-zöld foltos lett, feladtam. Ha nem akarok belerokkanni a babakocsi-cipelésbe, akkor két lehetőségem marad: vagy elkezdek keresgélni egy éppen ráérő és készséges embert, hogy segítsen felvinni a babakocsit, vagy legalább negyedórás kerülővel átkelek a 4 sávos utat átszelő zebrákon.
Ha mondjuk Budára megyünk, a Széll Kálmán téren ismét egy jó nagy sétával, lépcsőzés nélkül megúszhatom (itt mondjuk a villamossíneken és az igazán magas járdaperemeken kell átverekedni magunkat), de ha az Astoriánál szállunk le, akkor esélyem sincs az aluljáróból babakocsi-cipelés nélkül kijutni. Ez mondjuk nemcsak azért rossz, mert megszakad az ember, hanem igencsak balesetveszélyes is. Gondolom nem kell elmagyarázni, milyen az, ha egy húsz-huszonöt kilós imbolygó babakocsival egy anyuka elvét egy lépcsőt…”

Kipróbáltuk: így járható babakocsival a 4-es metró


Lássuk, a 4-es metró építésekor vajon gondoltak-e a kismamákra – és persze a tolókocsival, bottal közlekedőkre és idősebbekre? Mik is a legfőbb szempontok? Legyen mód elkerülni a lépcsőket: legalább mozgólépcső, de még inkább liftek (működők, és ne csak mutatóban!), a folyosók, ajtórések legyenek kellően tágasak, és lehetőleg jelöljenek ki babakocsis-tolókocsis részt a szerelvényeken és a peronokon is.

Nyitónap, Keleti pályaudvar

A Caféblog három bloggere (az anyawellness, a rejtelmek és a noitestkultura szerzője) nekivágott három babakocsival, íme a teszt eredménye:

Olvass tovább

Hozzászólások

tamtamtam 2014-03-31 20:35

A linkjeid továbbra se működnek, de hogy mi van itt ma... Senki sincs humoránál? Mi lesz velük holnap? :))

Torolt_felhasznalo_144923 2014-03-31 19:24

Tudod, az e-mail cím alapján pár kattintás, és máris tudható, ki van a bunkó stílus mögött. :)

kivi39 2014-03-31 19:05

Remélem, férfi és nős. Asszony meg titokban olvassa az nlc-t és az egyenjogúság nevében holnap vesz egy nagy kendőt, amit a hátára köthet, bele a gyerek, az oldalára a túlélő felszerelés, a két kezébe meg a havi nagybevásárlás. Tudod mi jutott még eszembe? Szinte biztos vagyok benne, hogy tré egy olyan pasi, aki a szomszéd utcában lévő boltba csak azért nem hajt be a kocsijával, mert keskeny az ajtó.

lilla123 2014-03-31 18:59

Hát te nem vagy normális!

Egyrészt nem lehet azt a gyereket örökké cipelni, vannak olyan esetek, mikor az ember kénytelen lerakni, plussz amikor cucca is van, netalán a másikat várja, vagy esetleg csak meleg van, háta nem bírja stb. nem feltétlen álma páncélként az összes oldaláról lecsüngő gyerek.

Persze, elől-hátul gyerek, a kézbe meg nagy szatyor...

Ahelyett, hogy babakocsi, és annak az aljába a csomag.

 

Másrészt lehet, hogy az anyuka messzire megy vagy siet. Esetleg minden nap. 

eda-1952 2014-03-31 18:52

Pedig felhúzott tényleg... jön itt a télapóval, leadandó zsírral, aztán lehet, hogy sörpocakja van. Meg két gyerek a háton, elől. hogy maradjon hely a kosarakat is cipelni. Kifelejtette, hogy egy piaci kosárban a fejen elférne a harmadik. A másik topikban meg a lányok orrba-szájba szidják a muszlimokat, hogy hogyan bánnak a nőkkel...

kivi39 2014-03-31 18:35

Ne engedd magad felhúzni! Egyszer gyalogolna csak el a Blaháról a Borárosra egy fáradt, üvöltve síró gyerekkel, a fél életét odaadná a tömegközlekedésért... Én próbáltam. Amikor a lányom kicsi volt, a régi villamosokra még nem minden babakocsi fért fel. Ha a kórházba kellett vinnem, akkor bizony gyalogoltam vele. Fél óra gyaloglás oda, fél óra vissza, közben 3-4 óra várakozás a kórházban.

eda-1952 2014-03-31 15:29

A linkjeid nem jönnek be, de mindegy is, látom, hogy az első afrikai. Jól vagy??? Vagy csak egy férfi vagy, aki szeret okoskodni? Két kicsi batyuban? Nagyon okos tanács, főleg hogy hozzáteszed, hogy a kéz szabadon marad  a bevásárló kosaraknak.Vásárolj be te így! Minden nap és pár év múlva ne siránkozz, hogy tropára ment a gerinced.