Aktuális

Címlapok, amik a valóságot tükrözik

Nem a címlaplányok retusálatlanok, hanem a témák: szexuális kizsákmányolás, gyermekházasság, gyermekmunka. A világon több millió fiatal nő és kislány mindennapi valósága ez.

A Catapult nevű amerikai női szervezet tagjai szembesülve azzal, hogyan élnek lányok, asszonyok milliói a világon, úgy gondolták, a való világ témái is érdemelnek annyi figyelmet, mint a legújabb sminktrendek és a cipődivat. Három címlapot alkottak, kifigurázva a szenzációs szalagcímeket és tuti életmódtippeket: szarkasztikus, ugyanakkor fájdalmas értelmet adtak nekik.

Forrás: catapult.org
Forrás: catapult.org

Az egyik egy gyermekesküvői magazin “jemeni” kiadása: a lap utal arra a 14 millió kislányra, akiket házasságra kényszerítenek sokkal idősebb felnőtt férfiakkal. “Mennyi idős: 60? 70? – és még több kérdés, amit ne tegyél fel”, “Az esküvő, amit nem fogsz elfelejteni – pedig nagyon szeretnél”, “583 lánykérő történet: megerőszakolás, savleöntés, emberrablás”, “Csodás menyasszonyi ruhák 7–12 éveseknek”, “Fitnesztitkok: 14 évesen visszanyerheted az alakod szülés után!”, “A nap, amikor minden álmod szertefoszlik”.

A háztartási, ház körüli munkákról szóló Good Housekeeping (Jó háztartás) mintájára megalkották a Jó rabszolgatartás magazint, mivel a világon jelenleg 1,2 millióra becsülik azoknak a lányoknak a számát, akiket ma is szolgasorban tartanak. “50 szuperrecept, amit még egy analfabéta gyerek is meg tud főzni”, “Rejtsd el az útlevelet – hogy a gyerek sose találja meg”, “Újszerű büntetések – amik hatásosak”, “Mióta szolgám van, sokkal több idő jut magamra: egy rabszolgatartó inspiráló története”, “35 napos szolgaképző program”.

A Thirteen (Tizenhárom) nevet viselő magazin címlapjának apropóját az adta, hogy New York városában a lányok átlagosan 13 évesen válnak szexuális kizsákmányolás áldozatává (prostituálttá, pornográf képek, filmek szereplőjévé). A veszély elsősorban a rossz körülmények között élő, hajléktalan, otthonról elszökött lányokat fenyegeti. “728 oldal utcai divat”, “Barát vagy strici: árulkodó jelek, hogy árulja a testedet”, “Futás magassarkúban: 6 divattipp, ami megmentheti az életedet”, “35 könnyű sminktrükk, hogy eltüntesd a verés nyomait”, “Úristen! Sokkoló, valódi történetek, amiket nem fogsz elhinni – és a rendőr sem fog”, “A szakma A-tól Z-ig: kalauz a pokolba vezető úthoz”.

A szervezet oldalán a címlapok mellett feltüntették azokat a szervezeteket, amelyeket támogatni lehet, hogy ezeket a globális problémákat felszámolják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top